Aktier: It-dyk og nordkoreansk uro sendte Wall Street ned

De amerikanske aktier faldt, i takt med at en stigende risikoaversion skyllede gennem de amerikanske finansmarkeder mandag, efter at Nordkorea beskyldte USA for at have erklæret krig.

Foto: Iris. De amerikanske aktier faldt, i takt med at en stigende risikoaversion skyllede gennem de amerikanske finansmarkeder mandag, efter at Nordkorea beskyldte USA for at have erklæret krig.
Læs mere
Fold sammen

Et større udsalg i teknologisektoren sendte fra morgenstunden de store indeks mod lavere niveauer, og kurserne faldt yderligere, efter at Nordkoreas udenrigsminister i De Forenede Nationer erklærede, at præsident Donald Trumps tweets i weekenden var at sidestille med en krigserklæring.

Mandag sluttede S&P 500-indekset med et minus på 0,2 pct. i 2496,66. Det tunge Dow Jones-indeks lukkede med et tab på godt 0,2 pct. i 22.296,09, og Nasdaq-indekset endte dagen med et fald på knap 0,9 pct. i 6370,59.

Investorernes nervøsitet kunne aflæses i Chicago-børsens VIX-indeks, der tog et gevaldigt hop fra fredagens ultralave niveau tæt på det laveste niveau nogensinde.

Tirsdag morgen dykker den amerikanske S&P-future 0,1 pct.

Erklæringen fra Nordkoreas udenrigsminister, Ri Yong-ho, mandag blev modtaget af Det Hvide Hus, der via en talsmand i en pressemeddelelse tilbageviste, at USA skulle have erklæret krig mod Nordkorea og betegnede påstanden som »absurd«.

»Hvad vil Trump gøre? Vil han eskalere, eller vil han tøjle sig? Ingen ønsker, at det her fortsætter og bliver til en krig på ord, og hvem ved, hvornår der kan ske en fejl. Det snakkes der meget om ved handlerbordene,« siger investeringschef Jason Ware fra Albion Financial i Salt Lake City til Reuters.

TO SEGMENTER SKILTE SIG UD

Der var balance blandt undergrupperne i S&P-500 indekset, men to sektorer skilte sig ud i hver sin ende af skalaen - energi og informationsteknologi.

Bedst gik det energiaktierne, efter at oliepriserne ramte et mere end to års højdepunkt, i kølvandet af meldinger fra de store producenter om at det globale marked var på vej mod rebalancering. Samtidig truer Tyrkiet med at afskære olieleverancerne fra Irak's Kurdistan-region mod de tyrkiske havne.

Energisektoren lukkede med gevinst for 16. gang på 18 handelsdage efter en stigning på 1,5 pct.

Modsat sluttede it-aktierne med et drop på godt 1,4 pct. Navne som Facebook og Microsoft faldt henholdsvis 4,5 pct. og 1,6 pct., mens Apple dykkede 0,9 pct. efter rapporter om, at selskabet havde bedt leverandørerne om at tilbageskalere leverancerne af dele til den ny iPhone X, der er blevet modtaget med en vis skuffelse.

Mobiloperatøren Sprint dykkede kraftigt efter en rapport fra Bloomberg News om, at en fusion med konkurrenten T-Mobile ikke burde give en ret stor præmie til Sprint-aktionærerne om nogen overhovedet.

Sprints hovedaktionær, det japanske konglomerat Softbank, er ifølge Bloombergs kilder klar til at acceptere et bud, hvor Sprint værdisættes til - eller nær ved - selskabets markedsværdi.

Deutsche Telekom, der er majoritetsaktionær i T-Mobile, har tidligere meddelt Softbank, at Sprint-aktien skal værdiansættes med en betydelig rabat i forhold til markedsværdien. Men i de seneste måneder har parterne nærmet sig hinanden i forhold til værdiansættelsen af selskaberne.

/ritzau/FINANS