Aktier: ISS og B&O leverede dramaet i stille marked

En ISS-aktie, der uden barmhjertighed blev sendt dybest ned i C20 Cap-indekset efter offentliggørelse af regnskab, og en B&O-aktie, der lige så ufølsomt blev udsat for kursmæssige rutsjeture, var de væsentligste begivenheder i torsdagens danske aktiemarked, som mere generelt var præget af undseelige bevægelser omkring status quo.

Læs mere
Fold sammen

Facit for C20 Cap-indekset blev 949,04 - eller marginate 0,1 pct. lavere end onsdagens rekordniveau.

 

- En relativt rolig dag på kontoret uden voldsomme bevægelser. Det er ikke hot-hot, erkender senioraktierådgiver Martin Munk i Jyske Bank, når han lige ser bort fra netop ISS- og B&O-aktien.

Topchefen i ISS, Jeff Gravenhorst, erklærede sig ellers godt tilfreds med det årsregnskab, servicekoncernen leverede torsdag morgen. Men aktiemarkedet reagerede med et kursdyk, der ved lukketid havde presset aktien ned i 204,10 kr. - et fald på 4,0 pct.

- Umiddelbart kan det synes som en lidt hård straf. Vi synes, at det egentlig er et fornuftigt regnskab, ISS kommer med. Men det skal også siges, at det har haft en god periode, og det kommer med en nedskrivning relateret til Holland, som måske kommer bag på nogle. Men det er en engangseffekt, og det er ikke noget, der får os til at ligge søvnløse om natten, siger Martin Munk.

Ved udgangen af 2014 kostede ISS-aktien 178,10 kr.

ISS præsenterede et overskud før nedskrivninger på 1816 mio. kr., hvilket var lige på analytikernes forventninger om 1823 mio. kr. Men på bundlinjen blev der leveret et overskud på godt 1 mia. kr., mens analytikere adspurgt af SME Direkt for Ritzau Finans her havde ventet et overskud på godt 1,4 mia. kr.

B&O blev hen over handelsdagen drevet rundt i manegen med kursudsving på minus 2,5 kr. til plus 3,5 kr. i forhold til onsdagens slutniveau på 46 kr.

Jyllands-Postens nettjeneste Finans indledte torsdagen med at erklære Struer-koncernens kinesiske satsning for en fiasko. Efterfølgende offentliggjorde B&O selv en spareplan på 100 mio. kr. omfattende blandt andet 125 fyringer i den store A/V-afdeling, og det blev umiddelbart forstået som et signal om, at planerne om salg af hele butikken var aflyst.

Men den tolkning afviste topchefen, Tue Mantoni.

- Det endte med, at det blev taget godt imod, fordi der er nogle besparelser i sigte. Men måske var den første tanke hos investorerne, at "hov, nu går det ikke så godt i den her A/V-afdeling, som ellers skulle være der, hvor der skulle være gode muligheder for, at B&O kunne lave nogle gode resultater." Men så har man alligevel tænkt, at besparelserne giver god mening, vurderer Martin Munk.

B&O-aktien sluttede 3,3 pct. højere i 47,50 kr.

I ly af kursdramaet for de to aktier sneg FLSmidth-aktien sig fra en topplacering i eliteindekset til et kursfald på 1,5 pct. til 307,40 kr. som gav torsdagens tredjeringeste placering. Det skete uden selskabsspecifikke nyheder og trods fremgang for de europæiske energi- og råvareselskaber, som den danske entreprenøraktie gerne skeler til.

- Det er lidt med højere "beta" i forhold til C20. Den starter også i plus og siver lidt hen over dagen. Bare med lidt mere volatilitet. Men udlandet har faktisk været nettokøbere i aktien, bemærker Martin Munk.

Blandt de mindre selskaber fik Egetæpper ilde medfart for sit kvartalsregnskab. Det viste et indtjeningsfald af den primære drift til 14,1 mio. kr. fra 21,1 mio. kr. i samme periode sidste år, og samtidig nedjusterede selskabet sine forventninger til hele regnskabsåret 2014/15. Aktien faldt 3,3 pct. til 234,50 kr.