Aktier: ISS gled helt til bunds i negativt indeks

ISS fik for alvor det glatte lag i onsdagens aktiemarked, hvor den indledende kursstigning efter regnskabet fra servicekoncernen blev forvandlet til en mørkerød bundplacering i C20 Cap-indekset, der samlet blev trykket ned i 1023,63 - eller med 0,3 pct. i forhold til tirsdagens slutniveau.

ISS' koncernchef Jeff Gravenhorst Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt

ISS-aktien sluttede dagen med et fald på 3,1 pct. til 237,50 kr., efter at den umiddelbare stigning på 1 pct. og en placering i toppen af eliteindekset kom på glatis efter telekonferencen i forlængelse af regnskabet.

- Nogen er blevet skuffede over ISS' udmeldinger om organisk vækst i fjerde kvartal. Selskabet siger selv, at det mister en stor kontrakt i Finland. Og tredje kvartal har været påvirket at, at den norske krone har været svag, så der er kommet mange turister til Norge, og den vej rundt har de haft meget at arbejde med på hotellerne deroppe, forklarer chefaktiehandler Jørn Jakobsen i Sydbank.

- Og ellers så der jo et rygte om, at der kommer en "placing" i ISS. Ontario (Teachers Pension Plan, red.), har jo godt 6 pct., og den vil måske sælge de sidste, fortsætter chefaktiehandleren.

Han tilføjer, at ISS-aktien har klaret sig godt i forhold til andre selskaber i branchen i de sidste par måneder, hvor aktien er steget 10 pct. Så det har måske givet nogen anledning til at "trække stikket."

ISS omsatte i tredje kvartal for 19.688 mio. kr. og kunne notere et overskud på 616 mio. kr. efter skat. Der var ventet en omsætning på 19.789 mio. kr. i kvartalet og et overskud til aktionærerne på 636 mio. kr. ifølge estimater indsamlet af Ritzau Estimates. De tilsvarende tal for tredje kvartal sidste år var en omsætning på 18.410 mio. kr. og et overskud på 545 mio. kr.

På trods af at både top- og bundlinje endte en smule lavere end ventet, præciserer ISS forventningerne til den organiske omsætningsvækst i 2015 til 4,0-4,5 pct. mod tidligere 3,5-4,5 pct.

Også aktien i Novo Nordisk måtte i løbet af handelsdagen notere et stemningsskifte til det værre. Aktien indledte med en stigning på knap 1 pct., men ved lukningen var aktien faldet 0,3 pct. til 378,50 kr.

- Det er måske nogen, der er nervøse for, at der ikke sker noget særligt spændende på kapitalmarkedsdagen torsdag. Og nu havde de også en rigtig god dag tirsdag, hvor den steg godt 3 pct., funderer Jørn Jakobsen.

Finanshuset Jefferies har hævet kursmålet for Novo Nordisk til 350 kr. fra 340 kr., mens anbefalingen fortsat er "hold".

I toppen af indekset lå Jyske Bank med en stigning på 1,0 pct. til 330 kr., mens Danske Bank steg 0,6 pct. til 187,50 kr., og Nordea blev løftet 0,3 pct. til 77 kr.

Ifølge Jørn Jakobsen er især danske købere interesserede i de danske bankaktier, mens udenlandske investorer sælger bankaktierne fra.

- I Danmark er vi nok rimelig klar over, at der komme pæne udbytter i danske banker de næste år, hvorimod man internationalt er lidt bange for banker, hvor flere har meldt, at der ikke kommer dividender, konstaterer Jørn Jakobsen.

Carlsberg har fået løftet sit kursmål til 610 kr. fra 530 kr. af det britiske finanshus Investec, der fastholder anbefalingen "hold". Bryggeriaktien faldt onsdag 0,8 pct. til 597 kr.

Genmab, der tirsdag var højdespringeren i C20 med en kursstigning på hele 11,2 pct. til 827,50 kr., bremsede onsdag opturen og faldt marginale 0,1 pct. til 827 kr. Den aktuelle medvind til biotekaktien er udløst af en blåstempling fra de amerikanske sundhedsmyndigheder, FDA, af Daratumumab til behandling af knoglemarvskræft.

Lige uden for C20 fik Rockwool-aktien løftet sit kursmål hos Nordea til 1125 kr. fra 990 kr., og igen er anbefalingen uændret "hold". Men Rockwools B-aktie steg 0,4 pct. til 1080 kr.

Vestjysk Bank kom med et regnskab for tredje kvartal, der viste færre indtægter på toplinjen, negative kursreguleringer, stigende udgifter og fortsat høje nedskrivninger på udlån. Det gav banken underskud i tredje kvartal, efter at der ellers var plus i de to begge de foregående kvartaler. Aktien faldt 0,6 pct. til 8,75 kr.

Også producenten af porebeton H+H International offentliggjorde regnskab og blev belønnet med en kursstigning på 5,3 pct. til 69,50 kr. for stigende omsætning og driftsresultat baseret på blandt andet markant fremgang i Vesteuropa.

Østjydsk Bank offentliggjorde vilkårene for tegning af nye aktier i banken. Der udbydes 83,44 mio. nye aktier med fortegningsret for de eksisterende aktionærer i forholdet 1 gammel aktie, der giver ret til 14 tegningsretter. Der skal anvendes én tegningsret til én ny aktie. Tegningskursen er 1 kr. Aktien faldt markante 13,6 pct. til 0,72 kr.