Aktier: ISS frosset ude i stigende marked

Canadisk storudsalg af ISS-aktier er den væsentligste historie i torsdagens aktiemarked, der ved middagstid fortsat holder sig i stabilt, positivt lune med en stigning i C20-Cap indekset til 982,21 eller med 1,8 pct. i forhold til onsdagens slutniveau og kun marginalt højere end åbningsniveauet på 976,70.

 

I bunden af indekset får ISS en kold skulder med fald på 2,1 pct. til 226 kr. som den eneste eliteaktie med kursfald i det ellers optimistiske marked. Nedturen er en reaktion på, at den canadiske pensionskasse Ontario Teachers Pension Plan har solgt 11 mio. ISS-aktier, svarende til 5,9 pct. af den samlede aktiekapital i koncernen. Ifølge Bloomberg News prissættes aktierne 220 kr. svarende til en en rabat på 4,7 pct. i forhold slutkursen på ISS-aktien onsdag.

Og set i den sammenhæng er torsdagens kursreaktion måske ikke så forskrækkende endda.

- Det er helt naturligt, at aktien sætter sig lidt på det. Men det er positivt at se, at den handler 6 kr. højere end der, hvor aktien blev "placet" i går. Jeg synes faktisk, at den holder sig relativt godt, siger chafaktiehandler Mads Zink i Danske Bank.

Men ellers er der overordnet set tale om fordragelighed i torsdagens aktiemarked.

- Generelt er stemningen igen god. Der er helligdag i Kina, så der kommer ingen negative nyheder derudefra. Jeg tror, at der er en stemning i markedet om, at man er ovre det værste ude i Kina. Nervøsiteten, som vi så i sidste uge, er forsvundet lidt ud af markedet. Der er mere normale tilstande i markedet, kommenterer Mads Zink.

- Tirsdagens PMI-data fra Kina var som ventet halvskidte, men de var ikke værre end frygtet, og det var ikke nok til, at det kunne ødelægge markedet. Jeg tror, at der en tendens i markedet til, at om væksten i Kina er 7 pct. eller 5-6 pct., det er ikke afgørende for momentum i europæiske og amerikanske aktier. Det er forbruget i Europa og USA, der er det primære, vurderer chefaktiehandleren.

Dagens forstyrrende element kunne være rentemødet i Den Europæiske Centralbank først på eftermiddagen og det efterfølgende pressemøde, hvor investorerne vil lytte efter antydninger om en eventuel intensivering af centralbankens QE-program. Nye tiltag kan svække euro, presse renterne og understøtte aktiekurserne. Men Mads Zink ser ikke den stor begivenhed i mødet:

- Jeg tror ikke, at der kommer et afkom af det møde, som rykker markedet rigtigt voldsomt, siger han.

Øverst i eliteindekset ligger torsdag middag Genmab med en stigning på 5,0 pct til 633 kr. og Novozymes, der stiger 3,8 pct. til 298,60 kr. Begge uden åbenlyse selskabsspecifikke nyheder.

- Altså, Novozymes har været i modvind gennem lang tid. Der er en stor udenlandsk investor, der køber op. Men hvorfor han gør det lige præcis i dag, det skal jeg ikke kunne svare på. Men det er som om, at den negative trend, vi har været inde i for Novozymes, den er ved at vende rundt, siger Mads Zink, der heller ikke ser kurspåvirkende nyheder for Genmab.

- Nej, jeg har ikke set noget nyt, der skal påvirke den i dag. Men Fidelity oplyste jo i går, at de ejer mere end 10 pct. i aktien, bemærker han.

Genmab steg onsdag 4,5 pct., efter at finanshuset Jefferies løftede kursmålet for aktien.

Midt i feltet befinder Tryg-aktien sig med en stigning på 1,6 pct. til 131,30. Men det kunne måske være bedre for forsikringsaktien.

- Tryg taler vi også lidt om. Der var nogle store regnfald i den sydlige og østlige del af Norge i går, med mange oversvømmelser, og lufthavnen i Oslo var faktisk lukket på et tidspunkt. Nu venter vi på, hvor stort skadesomfanget har været, for Tryg er jo også pænt eksponeret i Norge. Det holder den aktie lidt nede i dag, selv om den stiger lidt med markedet, siger Mads Zink.

Vestas oplyste sent onsdag om en ordre på 70 megawatt i Uruguay. Aktien stiger torsdag 2,0 pct. til 362,60 kr.

Og det samme gør DSV med en stigning på 3,0 pct. til 241,90 kr. efter onsdagens kapitalmarkedsdag, hvor transportkoncernen ifølge Mads Zink ikke kørte afgørende nyt ud af garagen.

Konkrete nyheder er der torsdag fra Novo Nordisk, der vil investere 500 mio. kr. i nyt råvarelager i Hillerød. Men det er ikke en oplysning, som Mads Zink og Danske Bank tillægger nævneværdig kurseffekt. Medicinalaktien ligger torsdag middag 2,5 pct. højere i 373,40 kr.

Uden for C20-indekset har Per Aarsleff oplyst om en rammeaftale med Aarhus Vand A/S om fornyelse af vand- og spildevandsledninger ved opgravning samt drift af vand og spildevand til en samlet værdi af 420 mio. kr. frem mod udgangen af 2021. Entreprenøraktien stiger torsdag middag 2,5 pct. til 2553 kr.

Efter at handlerne har sovet på et pænt årsregnskab fra moderselskabet IC Group, der onsdag gav et kurshop på 7,8 pct., fortsætter succesen torsdag, hvor aktien stiger 4,4 pct. til 188 kr.