Aktier: ISS fejede negativt C20 af banen

Der var ikke meget at juble over i fredagens danske aktiehandel, hvor det ledende C20 Cap-indeks fra start lå i minus og senere gik på weekend i 965,85 efter et fald på 2,0 pct., hvor ISS som eneste C20-selskab sluttede i plus.

Dagen igennem var det heller ikke selskabsnyheder, der prægede billedet herhjemme. I stedet var det den meget imødesete rapport for den amerikanske beskæftigelse i august, som tiltrak sig investorernes interesse.

- Markedet har været afventende op til den amerikanske arbejdsmarkedsrapport, som er det sidste store nøgletal inden mødet i den amerikanske centralbank om to ugers tid, siger Otto Friedrichsen, aktiestrateg i Formuepleje, til Ritzau Finans.

- Som udgangspunkt er arbejdsmarkedsrapporten på linje med markedets forventninger, og markedsreaktionen har også været relativt begrænset efterfølgende, fortsætter han.

Generelt er det finansielle marked lige nu præget af en modvilje mod risiko, lyder aktiestrategens analyse. Det er selvsagt en tendens, der rammer aktierne.


- Problemet stammer både tilbage fra den kinesiske devaluering samt de effekter, det måtte få fremadrettet, og gårsdagens meldinger fra Mario Draghi, siger Otto Friedrichsen.

Dermed henviser han til chefen for Den Europæiske Centralbank (ECB), Mario Draghi, der torsdag efter bankens rentemøde gjorde det klart, at ECB er parat til at gøre, hvad der skal til for at holde den europæiske økonomi i vækstsporet. Det kan blandt andet involvere en forlængelse af det nuværende lempelsesprogram, der ellers er sat til at slutte i september 2016.

Herhjemme var det småt med nyheder fra eliteselskaberne, men hvor ISS kunne glæde sig over at lukke i 227,50 kr. efter en stigning på 0,9 pct.


På den mere negative side kom det frem, at Rigshospitalet havde opsagt kontrakten med servicekoncernen, som dog tager kritikken til efterretning og håber på at genvinde aftalen senere. Det skrev ISS i en kommentar til Ritzau Finans, efter at Rigshospitalet på grund af for lav kvalitet i rengøringen ikke længere ville samarbejde med den danske servicekoncern.


I stedet overtager Rigshospitalet 123 medarbejdere fra selskabet og ansætter dem i hospitalets egen rengøringsafdeling.

A.P. Møller-Mærsk gik målt på B-aktien tilbage i 11.080 kr. efter et fald på 2,0 pct. Torsdag kunne man læse, at konglomeratets containerrederi Maersk Line fik medvind af en stigning i fragtraterne på den store rute mellem Asien og Nordeuropa. Det var dermed anden uge i træk, at raten steg mere end 25 pct.


Der er dog ingen grund til at forvente, at den relativt store stigning vil fortsætte, da der er alt for stor uenighed mellem spillerne i rederibranchen. Sådan lød vurderingen fra Nykredits Mærsk-analytiker Ricky Rasmussen over for Ritzau Finans.


Vestas, der endte 3,5 pct. lavere i 351,40 kr., kunne fortælle om en bestilling fra Tyskland på knap 40 megawatt til det borgerejede projekt Windpark Kalkriese GmbH.


Ordren lyder på 12 stk. møller af typen V126-3,3 megawatt, som ventes idriftsat i slutningen af andet kvartal af 2016. Kontrakten omfatter levering, funderingsarbejde, installation og idriftsættelse af møllerne.


I forsikringssektoren fik både Tryg og Topdanmark indledt analysedækning af den britiske storbank HSBC. For Tryg hedder anbefalingen "hold", mens kursmålet lyder på 130 kr. Samtidig fik Topdanmark indledt dækning med den positive anbefaling "køb" og et kursmål på 206 kr.

Tryg endte fredagen 2,5 pct. lavere i 128,70 kr., og uden for eliteindekset gik Topdanmark tilbage i 188,10 kr. efter et fald på 0,3 pct.