Aktier: Investorstraf til Nordea og godkendt Chr. Hansen

Nordea fortsætter sin børsderoute onsdag middag efter et skuffende regnskab for tredje kvartal, som blev offentliggjort tidligere på dagen.

Læs mere
Fold sammen

Aktien i den skandinaviske bankkoncern har udbygget sit negative forspring i forhold til de øvrige aktier i C20 Cap-indekset - og er faldet fra et minus på 3,4 pct. ved børsens åbning til et fald på 5,2 pct. til 74,80 kr. ved middagstid.

I den anden ende af skalaen - og med positivt fortegn - er aktien i Chr. Hansen i toppen af eliteindekset med en stigning på 4,3 pct. til 387,70 kr. hvilket er i det niveau, som aktien lagde dagen ud med. Chr. Hansen kom med tal for fjerde kvartal før aktiehandlen begyndte - og det var tal, der overgik analytikernes forventninger.

This template (BMExternalArticleBundle:Content\ExternalArticle:Embedded/small.html.twig) should be overridden!

Samlet ligger C20 Cap til et fald på 0,4 pct. til 966,9 midt på onsdagen.

Ligesom Nordea ligger FLSmidth og Novo Nordisk med negativt fortegn i dagens handel. Novo dykker med 1,5 pct. til 358 kr. Der er intet nyt fremme, men faldet kommer efter pæne stigninger fredag og mandag på henholdsvis 4 og 2,5 pct. Tirsdag faldt Novo-aktien med 1,8 pct.

Også FLS ligger til et fald på 1,3 pct. til 254 kr. i dønningerne af svenske Atlas Copcos regnskab, der kom tirsdag. Det tegnede et trist billede for mineselskaberne - og selv om der er et stykke tid til, at FLS kommer med kvartalsregnskab til november, ser investorerne ud til at tage forskud på eventuelle negative overraskelser allerede nu.

Nordea skuffede med et overskud efter skat på 780 mio. euro, hvilket var en pæn bid under analytikerforventningerne om et plus på 863 mio. euro, ifølge Ritzau Estimates. Og det er i særdeleshed handelsindtjeningen, som ikke lever op til forventningerne, mens nedskrivningerne er lave, og omkostningssiden i det hele taget udvikler sig pænt.

- Nordea er især udfordret. Det er især "net result from items at fair value" (handelsindtægter eller resultat af poster til dagsværdi, red.), der springer i øjnene. De kommer ud skuffende i forhold til både konsensus blandt analytikerne og vores forventninger, siger analytiker i Jyske Bank Thomas Eskildsen til Ritzau Finans.

Han ser dog også positive momenter i bankens regnskab.

- Det positive er, at de fortsat har udlånsvækst, og at der er en smule stigning i nettorenteindtægterne på lokal valuta. Det er især udlånsvækst i Norge og Sverige, der er årsagen, siger Thomas Eskildsen.

Det er det sidste regnskab fra den danske topchef Christian Clausen, der siden 2006 har stået i spidsen for banken. I hans tid er antallet af kunder - relationship customers - øget med mere end en million. Der er genereret 27 mia. euro i kapital og kapitalbufferen - Tier 1 - er steget fra 5,9 pct. til 16,3 pct. Det bliver Casper von Koskull, der overtager pladsen efter Clausen.

For Chr. Hansen bød fjerde kvartal af 2014/15 mest på positive takter med en omsætning på 234 mio. euro og et resultat af primær drift (EBIT) før særlige poster på 73 mio. euro. Det overgik analytikerforventningerne om en omsætning på 228,6 mio. euro og et driftsresultatet før særlige poster på 68,4 mio. euro.

- Vi sluttede året af med et meget godt kvartal, hvor Cultures & Enzymes havde en organisk vækst på hele 12 pct., hvilket er helt fantastisk, siger selskabets topchef, Cees de Jong, til Ritzau Finans.

Oveni foreslår Chr. Hansens bestyrelse udbetaling af et ordinært udbytte for 2014/15 på 0,63 euro (4,7 kr.) per aktie, hvilket samlet løber op i 82 mio. euro svarende til 50 pct. af selskabets indtjening for året.

I toppen af eliteindekset ligger også GN Store Nord, der stiger med 1,0 pct. til 131 kr., og Novozymes, der lægger 0,9 pct. på aktiekursen til 279,40 kr. Novozymes kommer med regnskab for tredje kvartal torsdag morgen, så onsdag er sidste dag at positionere sig i aktien. Der er ikke dagsaktuelle nyheder på GN.

Uden for eliteindekset er der kommet regnskab fra Ringkjøbing Landbobank. Banken stiger med 0,8 pct. til 1486 kr., efter at forventningerne til basisresultatet er præciseret til den øvre del af det seneste meddelte interval på 500-575 mio. kr.

Parken Sport & Entertainment falder med 3,6 pct. til 54 kr., efter at selskabet sent tirsdag blev stævnet for 83 mio. kr. i forbindelse med sagen om kursmanipulation. Det er Clipper Group, der mener at have pengene til gode, efter at rederiet i 2008 købte en portion Parken-aktier.

Og Stylepit falder med 0,5 pct. til 20,4 øre, efter at Bestseller har forlænget sit købstilbud. Bestseller vil give 20 øre per aktie i onlineselskabet, men ikke mange aktionærer har bidt på.