Aktier: Investorjubel efter rentemøde i Fed

De amerikanske aktieinvestorer trykkede gaspedalen i bund, efter at den amerikansk centralbank onsdag undlod at hæve renten. Sammen med kommentarer fra centralbankchef Janet Yellen fik det investorerne frem af busken efter flere dages inaktivitet på sidelinjen.

S&P 500-indekset lukkede tirsdag med et plus på 1,1 pct. til 2163,12. De tunge aktier i Dow Jones steg 0,9 pct. til 18.293,70, mens Nasdaq-papirerne kunne fremvise en stigning på 1,0 pct. til 5295,18.

Federal Reserve fastholdt den toneangivende rente uændret i intervallet 0,25-0,50 pct. på det pengepolitiske møde i forbundsbankens renteudvalg, Federal Open Market Committee.


Men det blev samtidig slået fast, at argumentet for en renteforhøjelse er styrket.

Beslutningen var imødeset med et overvældende flertal på 93 ud af 97 adspurgte økonomer i en Bloomberg-undersøgelse.

»Vi har fået en af de kortsigtede risikofaktor for investorerne fjernet, og markedet kan godt lide sikkerhed. Markedet var generelt temmelig skråsikker på, at der ikke ville komme en renteforhøjelse nu, og det materialiserede sig. Spørgsmålet er nu, hvad der er den største katalysator. Indtjeningssæsonen er nummer et. Og så er der mindre globale katalysatorer som folkeafstemning i Italien, brexit-situationen og den kommende renteforhøjelse,« siger chefstrateg Mike Bailey fra FBB Capital Partners i Maryland til Bloomberg News.


Rentemeddelelsen kom forholdsvis sent på dagen for den amerikanske handel, og omsætningen på Wall Street-børsen var inden da endog meget begrænset. Det betød, at dagens samlede handel lå 20 pct. under normalen.

PLUS PÅ ALLE HYLDER

Samtlige 11 S&P 500-undergrupper lukkede dagen med plus på bogen. Bedst gik det energiaktierne, der efter overraskende lagertræk og efterfølgende prisstigninger på råolie udgjorde dagens absolutte top.


Segmentet steg 2,1 pct. - blandt andet på baggrund af kursstigninger i oliegiganterne Exxon Mobil og Chevron på henholdsvis 0,9 pct. og 2,0 pct.

Derimod var der knap så stor begejstring for finansaktierne. Den fortsat lave rente spiller ind på indtjeningen, og en segmentstigning på 0,7 pct. betød, at sektoren rodede rundt i bunden af S&P sammen med de forbrugerrelaterede selskaber.

JP Morgan Chase steg 0,6 pct., og Citigroup øgede 0,8 pct., mens Wells Fargo, hvis topchef blev grillet af Senatets finanskomité tirsdag for sin rolle i skandalen om kontofusk, droppede yderligere 1,6 pct. onsdag.


Blandt it-aktierne var der skulderklap til Adobe efter offentliggørelsen af et stærkt regnskab tirsdag aften efter børstid. Tredje kvartal viste en højere indtjening per aktie end forudset blandt analytikere, og også forventningerne til fjerde kvartal overraskede positivt. Adobe-aktien blev belønnet med 7,1 pct.

Også den amerikanske logistikgigant Fedex opjusterede forventningerne til regnskabsåret 2016/2017 tirsdag aften efter børstid. Aktien steg 6,9 pct.


Torsdag morgen fortsætter de positive takter på aktiemarkederne i Asien, mens de amerikanske aktiefutures samtidig ligger med minimale udsving tæt på nul.