Aktier: Investorernes tålmodighed ved at være opbrugt

De amerikanske aktier kom igen under pres tirsdag, hvor stigende tvivl om hvorvidt Donald Trump vil være i stand til at gennemføre sine planer om finanspolitiske lempelser, skattereduktioner og deregulering af finansbranchen inden for en overskuelig fremtid, fik investorerne til at kaste især bankaktierne fra sig.

Foto: BRYAN R. SMITH

S&P 500-indekset sluttede med et minus på 1,2 pct. til 2344,02. Dow Jones-indekset faldt 1,1 pct. til 20.668,01, mens Nasdaq-papirerne tog et dyk på 1,8 pct. til 5793,83.

Det er første gang i 109 dage, at både S&P og Dow Jones er faldet mere end 1 pct. samtidigt. Og faldene fortsætter onsdag morgen, hvor de asiatiske aktier dykker og de amerikanske futures dropper 0,2-0,3 pct.

Bankerne har draget stor fordel af højere renter, og finansaktierne er derfor følsomme over for ændringer i forventningerne til, hvor hurtigt Fed vil justere renteniveauet.

- Der var en fornemmelse af, at Fed muligvis ville være mere aggressiv i sidste uge. Det var ikke tilfældet, og det fjerner lidt af forventningerne til de højere renter, som bankerne ønsker sig, siger chefstrateg Mark Kepner fra Themis Trading i New Jersey til Reuters.

Med en strakt værdiansættelse, og med Trump-regeringens problemer med at skubbe den lovede gennemgang af sundhedsvæsenet igennem, ser investorerne stigende tegn på, at Trump står overfor tilbageslag i forhold til de lovede virksomhedsskattelettelser. Og forventningerne til disse skattelettelser er en væsentlig årsag til den mere end 10 pct.s stigning, som S&P 500-indekset har oplevet siden præsidentvalget.

KLØ TIL BANKERNE

Der var øretæver til storbankerne med fald i Bank of America på 5,8 pct. og et drop i Goldman Sachs på 3,7 pct., mens både Wells Fargo og JPMorgan dykkede i størrelsesordenen 3 pct.

- Investorerne har stået på nakken af hinanden for at komme til i finansbranchen, og de ligger især med aktier i Bank of America, der sandsynligvis er den mest overkøbte, vurderer handelschef RJ Grant fra Keefe, Bruyette & Woods i New York til Reuters.

Finansbranchen lukkede med et tab på sektorbasis på 2,9 pct.

Blandt industrielle aktier var dagen hård for de transportrelaterede virksomheder. Jernbaneoperatøren CSX faldt 2,7 pct., og de store flyselskaber Delta, United Continental og Southwest faldt omkring 3 pct. hver.

Detailhandlen kæmpede også med faldende kurser. Butikskæderne Kohls og Macy var store tabere i S&P-sammenhæng med fald på op mod 2 pct. hver, mens tøjkæden Gap og elektronikkæden Best Buy begge faldt omkring 3 pct.

Selv Apple måtte bide i det sure æble trods annonceringen af en opdateret og prisreduceret versioner af iPad. Aktien faldt 1,1 pct.

Efter børstid var der regnskabsresultater fra logistikgiganten Fedex og sportstøjproducenten Nike.

Nike fik et højere overskud i det forskudte tredje kvartal end ventet. Men konkurrencen bider og omsætningen er under pres, og aktien faldt 2,7 pct.

Fedex skuffede derimod med regnskabstallene. Men med fremgang i indeværende kvartal vendte aktien rundt til et plus på 2,1 pct. i eftermarkedet.

/ritzau/FINANS