Aktier: Investorerne trak profit hjem efter jobrapport

Der var brede fald på det amerikanske aktiemarked mandag, hvor investorerne brugte ugens første handelsdag til at trimme aktiebeholdningerne, efter at de havde fordøjet fredagens stærke jobrapport, som har øget sandsynligheden for en renteforhøjelse fra den amerikanske centralbank i december.

Læs mere
Fold sammen

Udsigten til en højere rente - og dermed en styrket dollar og højere låneomkostninger for virksomhederne i USA - fik investorerne til at sælge ud af de amerikanske aktier.

Resultatet blev, at alle de tre toneangivende amerikanske aktieindeks, S&P 500, Dow Jones og Nasdaq, faldt 1 pct. i løbet af mandagens handel, og dermed var billedet nogenlunde som i Europa.

- Jeg er sikker på, at nogle folk har brugt det her tidspunkt til at justere positionerne - det er kun naturligt. Man skal også tage højde for, at S&P 500 er meget tæt på sit højeste niveau nogensinde, siger Heinz-Gerd Sonnenschein, strateg ved Deutsche Bank, til Bloomberg News.

Investorerne tror efter fredagens jobrapport, at der nu er omkring 70 pct. sandsynlighed for en renteforhøjelse i december, hvilket skal sammenholdes med, at det tilsvarende tal var 56-58 pct. før rapporten.

Blandt selskaberne var der fokus på biludlejningskæden Hertz, der kunne melde om en indtjening per aktie på 0,49 dollar i tredje kvartal, hvilket var 3 cent under analytikernes forventninger ifølge data indsamlet af Bloomberg. Aktien faldt hele 12,6 pct.

Derimod var der stor medvind til olie- og gasselskabet Apache, der afviste en overtagelse fra en uidentificeret tredjepart og angiveligt arbejder sammen med finanshuset Goldman Sachs på en forsvarsstrategi. Aktien steg 13,2 pct.

Mens ugen blev indledt med minus, er der bedre stemning allerede tirsdag morgen. De såkaldte futures for de tre store aktieindeks i USA stiger med 0,1-0,2 pct. i Tokyo, og dermed er der umiddelbart udsigt til en positiv tirsdag.