Aktier: Investorerne tjekker ud af 2015 i rolig stil

Onsdag er sidste dag i 2015, hvor man kan handle på det danske aktiemarked, men investorerne gør ikke meget væsen af sig, og bevægelserne er små på fondsbørsen i København.

 

Omkring middagstid stiger C20 Cap-indekset 0,2 pct. til 1039,61. Ser man tilbage over hele året, er indekset steget med knap 29 pct., og det er fjerde år i træk, at det danske eliteindeks slutter i plus.

Blandt de store selskaber er der størst fremgang til Genmab-aktien, der stiger 0,9 pct. til 932,50 kr. Løftet, der kommer uden større nyheder fremme, betyder, at biotekselskabets aktie er oppe med knap 160 pct. for året.

I 2015 har selskabets aktionærer blandt andet kunne glæde sig over en vigtig godkendelse fra den amerikanske lægemiddelstyrelse, FDA, der har givet markedsføringstilladelse til kræftmidlet Darzalex, som aktieanalytikere spår et stort milliardsalg af.

I lidt lavere luftlag finder man smykkekoncernen Pandora, hvis aktie ligger 0,8 pct. højere i 867 kr. kort inden middag. Det er samtidig ensbetydende med, at aktien har givet et direkte afkast på omkring 72 pct. siden årsskiftet og er i rekord. I det forgangne år har aktionærerne blandt andet set en stor salgsvækst på tværs af hele verden.

I den modsatte ende af indekset finder man TDC og FLSmidth, der lidt symptomatisk er blandt de aktier, som har været de dårligste investeringer i det forløbne år.

TDC-aktien dykker 1,1 pct. til 34,07 kr. og er knap 28 pct. nede for året, hvor der endnu en gang har været et stort pres på indtjeningen, hvilket har sat spørgsmålstegn ved udbyttet i de kommende år.

I bunden af indekset finder man også ingeniørkoncernen FLSmidth, der må se sin aktie dykke 1,1 pct. til 240,10 kr.

FLSmidth-aktien er faldet 12 pct. i 2015, hvor koncernen har været påvirket af, at kunderne - der blandt andet tæller de store minekoncerner - har holdt igen med investeringerne.

For at finde de lidt større kursbevægelser i onsdagens handel skal man ud i krogene på fondsbørsen, hvor Chemometec, som har været den næstmest stigende aktie i 2015, fortsætter opturen.

Selskabet, der udvikler, producerer og sælger analyseudstyr til tælling og analyse af celler i forskellige væsker, kan onsdag se aktien stige 8,9 pct. til 39 kr.

Det bringer årets afkast op på knap 500 pct. I løbet af 2015 har selskabet opjusteret forventningerne hele fire gange.

Chemometec er kun overgået af Boconcept, hvis aktie er steget 535 pct. i løbet af de sidste 364 dage. Selskabet, der har hjemme i Herning, har haft stor fremgang i resultaterne i 2015, og det har givet et enormt afkast til aktionærerne.