Aktier: Investorerne tabte pusten i slutspurten

De amerikanske aktier mistede momentum i de sidste timer af mandagens handel, og markedet lukkede med en svag negativ tendens.

Kommentarer fra diverse topfolk i den amerikanske centralbank, Federal Reserve, havde investorernes bevågenhed, mens der samtidig blev holdt et vågent øje med udviklingen i Europa, hvor Grækenland og ECB var hovedrolleindehavere.

Federal Reserves næstformand Stanley Fischer noterede, at en renteforhøjelse sandsynligvis er berettiget ved årets udgang. Og tidligere har San Francisco-chefen John Williams og Dennis P. Lockhart fra afdelingen i Atlanta noteret, at en renteforhøjelse er berettiget hen over i midten af året.

Mandag endte med et fald i S&P 500-indekset på 0,2 pct., som sendte indekset ned i 2104,42. De tunge aktier i Dow Jones lukkede med et plus på knap 0,1 pct. i 18.116,04, mens Nasdaq-indekset fik mandagens største fald blandt de store indeks med et drop på 0,3 pct. til 5010,97.

Omsætningen løb op i beskedne 650 mio. aktier på New York Stock Exchange, og aktiviteten på Nasdaq-børsen var også langt fra fredagens top med blot 1,6 mia. aktier i omsætning.

Tirsdag morgen handles de amerikanske aktiefutures fortsat tæt på nul i Asien.

Selskabsmæssigt var den amerikanske medicinalkoncern Gilead Sciences blandt de aktier, som investorer var tvivlsomme over for. Tvivl om brugen af selskabets meget dyre Hepatitis C-medicin Sovaldi ramte ned, efter at koncernen har udsendt advarsel om, at ni patienter, der tog Sovaldi sammen med hjertemedicinen Amiodarone, udviklede en unormal langsom hjerterytme, og at en enkelt patient døde på grund af hjerteproblemer. Aktien faldt 2 pct.

USA's tredjestørste hospitalskæde, Tenet Healthcare, vil lancere et joint venture med United Surgical Partners International og Welsh Carson. Det faldt i investorernes smag, og aktien steg 4,9 pct.

Pfizer, der er verdens største farma-koncern, lå i top blandt aktierne i Dow Jones med en stigning på 2,3 pct.

Sprøjtegiftproducenten Monsanto fik klø, efter at verdens sundhedsorganisationen WHO offentliggjorde en rapport om mulige kræftrisici ved Monsantos sprøjtemiddel Roundup. Den kontroversielle sprøjtegift har gennem tiden været genstand for et utal af anklager, mens som vanligt afviste Monsanto rapportens konklusioner. Alligevel sendte investorer aktien ned med 0,9 pct.

Smykkekæden Tiffany & Co. kom stærkt igen efter fredagens voldsomme drop, og aktien lukkede 5,8 pct. højere.

Der var også rift om teknologiaktierne. Apple, eBay og IBM steg alle mere end 1 pct.

/ritzau/FINANS