Aktier: Investorerne sidder på hænderne inden amerikansk rentemøde

De amerikanske aktieinvestorer holdt sig i ro mandag, hvor ingen var villige til at stikke fingrene i hvepseboet inden den amerikanske centralbanks pengepolitiske møde i Washington, der indledes tirsdag og afsluttes onsdag med den længe imødesete rentemeddelelse.

Læs mere
Fold sammen

S&P 500-indekset lukkede mandag med så lille et udsving, at luppen skal frem for at finde de 0,04 point, der adskiller mandagens slutniveau fra fredagens. Indekset lukkede i 2139,12.

De tunge aktier i Dow Jones faldt næsten lige så marginalt til 18.120,12, mens Nasdaq-papirerne som eneste på indeksbasis kunne løfte bevægelse op i læsbare procentsatser med et fald på knap 0,2 pct. til 5235,03.

Den manglende villighed til at foretage nye dispositioner skyldes centralbankens, Federal Reserves, på mange måder afgørende møde i det pengepolitiske udvalg og usikkerheden om den indflydelse, det amerikanske præsidentvalg har på beslutningsprocessen hos Federal Open Market Committee, der er det officielle navn på forbundsbankens rentekomité.

Også den japanske centralbanks pengepolitiske møde spiller ind, da Bank of Japan har valgt at holde sit monetære møde sideløbende med Federal Reserves. Og en overraskelse herfra kan påvirke aktiemarkederne globalt.

- Fed vil ikke hæve renten i denne uge, men de vil være temmelig aggressive og gøre det klart, at en renteforhøjelse er på vej. Der er en risiko for, at volatiliteten vil fortsætte af den simple grund, at jeg ikke tror, at Fed kommer til at fjerne usikkerheden om renterne op til et valg, som ser ud til at blive en meget hård kamp for begge kandidater, vurderer chefstrateg Bruce Bittles fra Robert W. Baird i Milwaukee over for Bloomberg News.

Sammen med onsdagens rentemeddelelse vil Federal Reserve også fremlægge friske økonomiske prognoser inden pressekonferencen med forbundsbankens topchef, Janet Yellen.

Ses der på futureskontrakter, indikeres der en sandsynlighed på 20 pct. for, at renten bliver forhøjet onsdag og 54 pct. for en forhøjelse ved rentemødet i december.

FRISKE NØGLETAL OG NYE INDEKSVÆGTE

Mandagens eneste økonomiske indikation var NAHB-boligindekset, som landede på 65 i september mod 59 i august. Det er det højeste niveau i 11 måneder og også højere end analytikernes estimerede indeks på 60.

Mandag var første dag med det ny S&P-indeks, efter at såvel S&P som Dow Jones i weekenden gennemgik den kvartalsvise indeks-rebalancering.

Det giver sig blandt andet udslag i den første revidering af S&P 500-gruppevægtene i næsten to årtier, da ejendomsinvesteringsselskaberne er blevet udskilt fra finanssektoren, hvilket har resulteret i, at der nu er 11 undergrupper i det brede indeks mod hidtil ti.

Seks af de 11 S&P 500-undergrupper faldt med drop i især telesektoren, mens de defensive papirer i forsyningssektoren klarede sig bedst.

Tirsdag morgen er der igen positive takter på aktiemarkederne i Asien. De amerikanske aktiefutures ligger med stigninger på 0,1-0,2 pct.