Aktier: Investorerne sætter næsen op efter Draghi-godter

Investorerne sætter snuden op efter godter i centralbankchef Mario Draghis pose, når han og resten af Den Europæiske Centralbank torsdag eftermiddag kommer med rentemeddelelse og pressemøde.

Foto: RALPH ORLOWSKI. Arkivfoto.
Læs mere
Fold sammen

Ved 13-tiden stiger det fælleseuropæiske Stoxx 600-indeks 0,7 pct. og når det højeste niveau i mere end tre måneder. Alle lande og sektorer - med undtagelse af råvareaktier - bidrager til fremgangen.

Det er blandt andet forventninger om, at Mario Draghi vil lancere nye støttetiltag til eurozonens økonomi blandt andet i form af en sænket rente og et øget obligationsopkøbsprogram.

Det har også svækket euroen, hvilket er med til at løfte selskaber med stor eksport, blandt andet detail- og bilfirmaer, da de kan nyde godt af den lavere vekselkurs for deres udenlandske kunder.

Italienske Snam, der står for naturgas-infrastrukturen i støvlelandet, stiger mest af alle aktier i Stoxx 600 med en fremgang på 4,8 pct. til 4,99 euro.

Det skyldes nye fortolkninger af kapital- og tilsynsregler hos den statslige tilsynsinstans fra onsdag aften. Det var en "tidlig julegave" ifølge banken RBC's analytikere, rapporterer Bloomberg News.

I den grønne ende finder man også en række andre selskaber inden fra energisektoren: tyske Eon og RWE samt finske Fortum stiger alle mellem 3 og 5 pct.

I den modsatte ende er investorerne hårde ved græske National Bank of Greece, som er tilbage i handel efter tre dages suspension. Den falder de maksimalt tilladte 30 pct. - i øvrigt for tredje gang på syv handelsdage - og er i alt dykket 92 pct. på under en måned til 0,847 euro.

Banken er presset på likviditeten og har været igennem flere kapitalrejsninger. Derudover er der trusler om hackerangreb mod banker i Grækenland, rapporterer mediet Capital.