Aktier: Investorerne revurderede markedsbevægelserne

De amerikanske aktieinvestorer trak sig tilbage mandag, af frygt for at forventningerne til den ventede acceleration i den økonomiske vækst, når den nye administration tiltræder i januar, har været for store og markedets bevægelser for hurtig.

Foto: SPENCER PLATT
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Dermed var det slut med tre ugers næsten konstante stigninger, der undervejs sendte alle fire væsentlige indeks til nye højder.

Mandag faldt S&P 500-indekset 0,5 pct. til 2201,72, og de tunge aktier i Dow Jones droppede 0,3 pct. til 19.097,90. Nasdaq-papirerne sluttede med et minus på 0,6 pct. i 5368,81.

Russel-indekset med de mindre selskaber sluttede dagen med tab på 1,3 pct. i 1329,83 efter 15 handelsdages konstante stigninger. Det er den længste stigningsrække i indekset i 20 år.

Med S&P 500-indekset nær alle tiders rekordniveau vurderedes det, at der måske er prissat lidt for meget håb om finanspolitiske tiltag i markeder - i det mindste på kort sigt.

Konkret ved investorerne intet om de eventuelt kommende stimulus og med af et svindende håb om en meningsfuld Opec-aftale, blev investorerne i stigende grad bløde i knæene.

- Investorerne træder tilbage og vurderer, at markedet er lidt overkøbt, og spejder nu efter, om der kommer noget opfølgning. Opec-mødet giver markedsdeltagerne en grund til at tage en lille pause, vurderer kapitalstrateg Matt Maley fra Miller Tabak & Co. i New York til Bloomberg News.

Tirsdag morgen ligger de asiatiske aktiemarkeder med en generel sur stemning. De amerikanske aktiefutures svinger samtidig tæt ved nulpunktet.

GENERELLE FALD

Kun de defensive aktier som forsyningsselskaberne, dagligvarebranchen, telesektoren og ejendomsselskaberne holdt næsen over vande mandag.

Forsyningsselskaberne steg 2 pct., og telebranchen øgede 0,8 pct. som de to mest stigende.

Modsat var de finansielle aktier i bund med et fald på 1,4 pct., efter at segmentet havde rundet stigninger på mere end 300 mia. dollar siden præsidentvalget 8. november, hvor de stigende renter satte en revurdering af banksektorens værdisætning i gang.

Energiaktierne havde også en skidt dag med fald på sektorbasis på 1,3 pct. efter de seneste dages mislykkede forsøg på at bygge bro over Opec-medlemmernes forskellige syn på en produktions-reduktionsaftale.

Kommentarer fra Saudi-Arabien i weekenden om, at en produktionsreduktion ikke er afgørende, kom sideløbende med et ti timer langt møde mandag, hvor Irak og Iran fortsat er kommet med indvendinger.

Opec-mødet finder sted onsdag.

Online-forhandlerne tiltrak sig interesse, da kampagnedagen Cyber Monday løb af stablen. Kampagnen er sat i værk for at øge handlen over internettet med tilbud, som skal matche den fysiske Black Friday.

Internetboghandlerne Barnes & Noble og Amazon.com faldt dog begge - henholdsvis 2,7 pct. og knap 2 pct.

Medicinalkoncernen Recro Pharma kunne glæde aktionærerne med succesfulde fase 3-dara fra et studie med et smertelindringsmiddel. Det blev belønnet med næsten 20 pct.s kursstigning.

Mediekoncernen Time var også i vælten med en stigning på lige knap 16 pct. efter selskabets afvisning af et opkøbstilbud.