Aktier: Investorerne på Wall Street fejrer fremgang i økonomien

Der er stor investeringslyst det amerikanske aktiemarked fredag, efter at USA's jobrapport for april har vist, at arbejdsløsheden i verdens største økonomi er på det laveste niveau i syv år.

Omkring en time før handelsstart blev den amerikansk jobrapport for april offentliggjort, og den viste en jobskabelse uden for landbruget på 223.000 personer, hvilket var stort set på linje med forventningerne, da økonomer adspurgt af Bloomberg havde ventet en jobfremgang på 228.000.

Rapporten har sat fart på de amerikanske aktier, der stiger pænt fra åbningen. De tre toneangivende indeks, S&P 500, Nasdaq og Dow Jones stiger 1-1,2 pct. efter kort tids handel fredag, og dermed fortsætter fremgangen fra torsdag, hvor der også var plusser i de tre indeks.

- Det er lige præcis det rigtige antal job til aktier. Vi lander lige der, hvor vi var nødt til at være. Ikke for mange og ikke for få. Man ønsker en økonomi, der vokser med mere end 200.000 job, men hvis man ligger for tæt på 300.000, begynder man at snakke om inflationspres og en økonomi, der er ved at overophede. Så jobtallet er perfekt, siger Darrell Cronk, der er bestyrelsesformand for Wells Fargo Investment Institute i New York, til Bloomberg News.

Hvis man kigger væk fra makrofronten, er der blandt selskaberne fokus på fastfoodkæmpen McDonald's, der inden børsåbningen har offentliggjort et sæt salgstal, der var bedre end ventet.

Salget af Big Macs, pomfritter og cola'er på verdensplan faldt godt nok 0,6 pct. i april i forhold til samme periode året før, men det var bedre end ventet, idet analytikere adspurgt af Bloomberg News havde et fald på 1,8 pct.

McDonald's er i øjeblikket ved at eksekvere en ny strategiplan fra selskabets nye topchef, Steve Easterbrook, som blandt andet har varslet en række ændringer i ledelsen og har planer om at gennemføre større besparelser. McDonald's-aktien stiger 1,4 pct. til 98,28 dollar.

I lidt samme boldgade er der fokus på Monster Beverage, der blandt andet laver energidrikke, som dog ligger i negativt terræn, da selskabet har leveret et resultat under forventningerne for første kvartal.

Den amerikanske koncern opnåede i de tre første måneder af året en indtjening per aktie på 0,62 dollar, men det var et stykke under forventningerne blandt analytikerne, der ifølge Bloomberg News havde ventet en indtjening på 0,68 dollar.

Monster Beverage-aktien sætter sig 5,3 pct. til 135,89 dollar i de første handler.

/ritzau/FINANS

 

Aske Muff +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail:finans[AT]ritzau.dk, www.ritzaufinans.dk