Aktier: Investorerne mistede noget af risikoappetitten på det danske marked

Mens der generelt var appetit på at købe europæiske aktier onsdag, mistede investorerne i løbet af dagen noget af smagen for danske elitepapirer.

Nordeas private trading kontor. ARKIVFOTO. Fold sammen
Læs mere
Foto: Malene Anthony Nielsen

Samlet endte C20 Cap-indekset med at blive løftet med 0,1 pct. til 959,79, efter at det ved middagstid lå til et løft på 0,7 pct. På de øvrige europæiske børser var der ellers fortsat pæne plusser ved dansk børslukketid.

- Generelt er det som om, at det danske marked har det lidt vanskeligere end udlandet. Vi har mange defensive aktier, som har det lidt svært, for eksempel Novo Nordisk, Coloplast og Novozymes, konstaterer Jørn Jakobsen, chefhandler i Sydbank, over for Ritzau Finans.

Det kan ifølge chefhandleren dermed lade til, at den æra, hvor danske aktier har udkonkurreret de øvrige europæiske, kan være ved vejs ende.

- Det ser ud som om, at udlandet er på vej ud af de danske aktier for tiden og over i mere cyklisk eksponering. Men der er dog også lidt snak om, at de cykliske aktier er kørt lidt vel op, så det er overordnet set et volatilt marked, forklarer Jørn Jakobsen.

Cykliske aktier varierer typisk meget i kurs på baggrund af udefrakommende forhold. Defensive aktier derimod er groft sagt ikke så påvirkelige af økonomiske konjunkturer.

NOVO NORDISK TIL TOPS

Onsdag var det dog positive nyheder, der kredsede om Novo Nordisk, selv om det er et defensivt papir.

Medicinalgigantens aktie steg med 1,3 pct. til 243 kr., efter at den løbet af dagen havde ligget til en stigning på over 3 pct.

Fremgangen kom som følge af, at analytikerne hos UBS har givet aktien en købsanbefaling med et kursmål på 350 kr. Tidligere anbefalede UBS "sælg" med et kursmål på 270 kr.

UBS vurderer, at frygten for prispres er overgjort, og banken venter, at Novo fra 2018 vil vende tilbage til vækstscenariet.

Derudover er det UBS? vurdering, at markedet undervurderer vækst- og marginpotentialet for Victoza og Semaglutid, fremgår det af et notat fra Sydbank.

Også Genmab var til eftersyn hos et finanshus - dog med et mindre positivt udfald. Det er Jyske Bank, som har sænket sin anbefaling af Genmab til "køb" fra "stærkt køb". Samtidig er kursmålet trimmet til 1400 kr. fra tidligere 1470 kr.

Jyske Bank begrunder den sænkede anbefaling med, at der må ventes en svag nyhedsstrøm i de kommende måneder.

Aktien i Genmab steg imidlertid 0,4 pct. til 1160 kr.

Der var ligeledes analysenyt ude om Coloplast, idet finanshuset Jefferies har nedjusteret kursmålet for aktien til 399 kr. fra 455 kr., mens anbefalingen ?underperform? er fastholdt.

Den defensive Coloplast-aktie satte sig med 1 pct. i 437,70 kr.

UDSKIFTNINGER I ELITEINDEKSET

Onsdag kom det også frem, at FLSmidth sammen med Nordea bliver erstattet med Dong og Nets i C20 ved revisionen den 19. december.

FLS-aktien lukkede uændret i 284,80 kr., mens Nordea-papiret steg 1,3 pct. til 75,40 kr. Dongs aktie steg samtidig med 0,6 pct. til 243,50 kr.

Til gengæld var der en lille kurslussing til Nets, der faldt med 1,5 pct. til 114,70 kr., efter at analytikerne hos Barclays har indledt dækning af aktien med anbefalingen "undervægt" og et kursmål på blot 104 kr.

Ifølge Barclays kan den præmie, som Nets-aktierne blev solgt med i forbindelse med børsnoteringen i slutningen af september, ikke retfærdiggøres, skriver Bloomberg News.

Blandt sidepapirerne var der også opmærksomhed til SAS, der onsdag fremviste vækst i passagertrafikken og en rekordhøj belægningsprocent for november.

- Det ser bedre ud, end jeg havde regnet med på vækstsiden. De vokser hurtigt ? 17,3 pct. Jeg kan ikke huske, hvornår det sidst er sket. Det er altså mange måneder siden, bemærker analysechef i Sydbank Jacob Pedersen over for Ritzau Finans.

Han påpeger dog, at flyselskabets indtjening stadig er under hårdt pres.

SAS-aktien steg med 1,8 pct. til 11,50 kr.

/ritzau/FINANS