Aktier: Investorerne hiver overskuddet hjem

Det strålende rekordhumør, der prægede de danske aktier i slutningen af sidste uge, er mandag forsvundet som dug for forårssolen. 18 ud af 20 eliteaktier i C20 Cap-indekset falder tilbage, idet investorerne hiver toppen af gevinsterne fra sidste uge i land.

Eneste undtagelser er Genmab og Danske Bank, som går frem med henholdsvis 1,2 pct. til 551 kr. og 0,3 pct. til 176,50 kr. i et C20 Cap-indeks, som samlet falder med 0,7 pct. til 938,14.

Fredag eftermiddags stærke amerikanske arbejdsmarkedsrapport har øget forventningerne i markedet om en snarlig renteforhøjelse fra den amerikanske centralbank, Federal Reserve, og det fik også de amerikanske aktiehandlere til at sælge ud fredag, hvilket medførte kursfald til de tre toneangivende indeks i USA.

Fredagens store historie herhjemme var børsdebuten til Novo Nordisks it-selskab, NNIT, som havde en forrygende start på livet som selvstændigt børsnoteret selskab. Aktien steg med 26 pct. på sin første dag, og tirsdag holdes den fine form ved lige med en stigning på 2,2 pct. til 161 kr.

Novo Nordisk, der solgte en stor portion af sine aktier i forbindelse med børsnoteringen, falder mandag formiddag med 1 pct. til 317,90 kr. Medicinalselskabet har i weekenden præsenteret data for vægttabsmidlet Saxenda, der viste en forbedring i fasteblodsukkeret hos Saxenda-patienterne, der også havde større vægttab end de, der ikke blev behandlet med Saxenda.

Jyske Bank lukker sin schweiziske afdeling og samler sine internationale aktiviteter inden for private banking i to enheder i Gibraltar og København.

- Årsagen til denne ændring er, at det ikke længere er rentabelt for Jyske Bank at drive internationale private banking-aktiviteter fra mange forskellige lokationer, skriver banken.

Kunderne i den schweiziske afdeling vil blive tilbudt at blive overført til en af de to samlede afdelinger, mens "en række" af de 38 medarbejdere får tilbudt ansættelse andre steder, oplyser Jyske Bank.

Bankaktien falder med 0,8 pct. til 294,70 kr.

DSV-aktien har i de seneste seks år skudt en fart på aktiemarkedet, der næsten er til at få køresyge af, men analytikerne i Morgan Stanley tror på mere. De hæver i hvert fald kursmålet for aktien til 225 kr. fra 172 kr. Den generelle negative stemning på markedet har dog overtaget, og DSV bakker alligevel med 0,7 pct. til 215,60 kr.

Tryg er ved at være nået til vejs ende for denne omgang, hvad gælder kursstigninger, mener det amerikanske finanshus Goldman Sachs, der har sænket sin anbefaling til "neutral" fra "køb", efter at forsikringsaktien er gået frem med godt 20 pct. i år. Det presser Tryg, som falder 2,2 pct. til 813 kr.

Blandt sidepapirerne hopper RTX-aktien gevaldigt efter en opjustering. Aktien var i forvejen steget med mere end 50 pct. over de seneste tre måneder, men topchef Flemming Hynkemejer kan nu glæde ejerne yderligere med meldingen om en pæn opjustering af udsigterne til 2014/15, både hvad gælder omsætning og indtjening.

RTX stiger med 10,2 pct. til 92 kr.

På regnskabsfronten er der kun to aktuelle danske selskaber mandag. Hartmann blev i 2013 ramt af særlige poster, da selskabet lukkede en fabrik og fyrede direktøren, men emballageproducenten har det bedre i dag og venter for 2014 en omsætningsstigning til mellem 1,6 og 1,7 mia. kr., og at overskudsgraden (EBIT) lander mellem 9 og 10,5 pct. Hartmann-aktien stiger 1,5 pct. til 204 kr.

Andet punkt på regnskabsdagsordenen er fodboldklubben AaB, som i 2014 ventes at have nydt særdeles godt af et dansk mesterskab, en pokaltitel, deltagelse i europæiske turneringer samt spillersalg.

AaB venter et årsresultat i niveauet 40-50 mio. kr., efter at klubben leverede et underskud på knap 30 mio. kr. i 2013. AaB-aktien stiger med 4,8 pct. til 0,37 kr.