Aktier: Investorerne hælder mod tidlig weekend

Arkivfoto: Janet Yellen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Carlos Barria

Det peger i retning af en rolig start for det danske aktiemarked fredag morgen, hvor investorerne ser ud til at ville holde krudtet tørt til den meget imødesete tale fra Janet Yellen, chef for den amerikanske centralbank, som træder på talerstolen.

Den afventende stemning har også gjort sig gældende, efter at det danske aktiemarked lukkede for handlen torsdag. Forinden havde det ledende C20 Cap-indeks blot nået at gå marginale 0,05 pct. frem i 1048,48. Dermed er det danske eliteindeks lukket med stigninger på de foreløbige fire handelsdage i indeværende uge.

Flad åbning

Torsdag lukkede de amerikanske aktiemarkeder tæt omkring nulpunktet, og fredag morgen er der både mindre kursstigninger- op fald på de asiatiske aktiemarkeder. Desuden peger amerikanske aktiefutures mod et beskedent plus, mens de europæiske af slagsen indikerer et let fald.

På den måde tegner det til, at de danske aktier vil indlede ugens sidste handelsdag med en relativt flad åbning.

Senere på fredagen - og efter dansk børslukning - vil markedet holde øje med og lytte efter Janet Yellen, når hun taler til et arrangement på Harvard University i USA.

»I dag vil der være stor fokus på den tale, som Yellen skal holde i aften. Vi venter, at hun vil lade døren stå åben for en renteforhøjelse til juni«, skriver Sydbank i sin morgenkommentar og fortsætter:

»Det er også det, som flere andre medlemmer af centralbanken har givet udtryk for. Som udgangspunkt venter vi dog, at der først vil komme en renteforhøjelse senere på året. Det er også, hvad de finansielle markeder i øjeblikket kalkulerer med.«

Matas med regnskab

Blandt de danske selskaber er butikskæden Matas fra morgenstunden kommet med regnskab for fjerde kvartal af det skæve regnskabsår 2015/16. I perioden er både top- og bundlinjen faldet sammenlignet med samme kvartal et år tidligere.

For regnskabsåret 2016/17 venter Matas blandt andet, at omsætningen vil vokse underliggende med en "like-for-like" vækst på cirka 1-3 pct. efter hensyntagen til en positiv kalendereffekt. Torsdag lukkede selskabet uændret til 126 kr.

Rockwool, der endte 0,5 pct. højere til 1242 kr., har ikke præsenteret regnskab, men har derimod fået hævet kursmålet af Berenberg. Finanshuset har nu et kursmål på 1220 kr. - altså tæt på torsdagens kurs - mod tidligere 1000 kr. Anbefalingen er fortsat "hold", fremgår det af data fra Bloomberg.

Sent torsdag meddelte Glunz & Jensen, som lukkede 0,8 pct. lavere til 49 kr., at det vil ændre strukturen i selskabet og dele det i to. Det har bestyrelsen besluttet i forbindelse med udløbet af regnskabsåret 2015/2016.

Selskabet vil fremover putte de grafiske aktiviteter i et driftsselskab, Glunz & Jensen, og derudover oprette et ejendomsselskab ved navnet Selandia Park, der så får selskabets ejendom i Ringsted ind under sig.

Vendes blikket mod eliteaktierne blev A.P. Møller-Mærsk torsdag løftet, efter at olieprisen flød op over 50 dollar per tønde for første gang i et halvt år. Fredag er prisen dog igen krøbet en anelse ned, hvilket potentielt kan presse det olieeksponerede konglomerat, hvis B-aktie lukkede 1,0 pct. højere til 8700 kr.

Tilbage blandt sidepapirerne har Arkil haft en svær uge på fondsbørsen, efter at det mandag kom frem, at selskabet er fyret fra en stor kontrakt med Banedanmark om sporarbejde på Fyn. Det har medført, at Arkil har måttet nedjustere forventningerne.

Arkils aktie, der torsdag lukkede 1,5 pct. lavere til 938 kr., er samlet faldet mere end 13 pct. over de fire handelsdage i denne uge.

BIF i europa - AAB ude

Hos fodboldklubben Brøndby IF kom der torsdag fornyet håb om europæisk deltagelse i den næste sæson, efter at klubben i næstsidste spillerunde af Superliagen vandt 2-0 ude mod Hobro, samtidig med at Aalborg Boldklub (AaB) spillede uafgjort hjemme mod FC Midtjylland.

Resultaterne betyder, at AaB, hvis aktie torsdag lukkede uændret til 0,26 kr., ikke kommer til at spille europæisk bold efter sommerferien, mens Brøndby IF som minimum er sikret en fjerdeplads i Superligaen, der giver adgang til Europa League. Brøndby-aktien steg torsdag 1,3 pct. til 0,77 kr.