Aktier: Investorerne fortrak til sidelinjen i USA

De amerikanske aktieinvestorer fortrak til sidelinjen torsdag, hvor blandede nøgletal igen satte spørgsmålstegn ved de mange udtalelser fra Federal Reserve om forestående renteforhøjelser. I stedet valgte markedsdeltagerne at afvente fredagens officielle arbejdsmarkedsrapport.

S&P 500-indekset lukkede med et yderst marginalt minus i 2170,86. De tunge aktier i Dow Jones steg derimod 0,1 pct. til 18.419,30, mens Nasdaq-papirerne sluttede dagen med en gevinst på knap 0,3 pct. i 5227,21.

Torsdagens omsætning lå 10 pct. under den i forvejen lave augustaktivitet gennem de seneste 20 dage.

Svage ISM-data

Nøgletal torsdag var en blandet buket, men især ISM-aflæsningen fra fremstillingsindustrien trak ned.

Indekset over aktiviteten i fremstillingsindustrien udviklede sig med et fald til 49,4 i august fra 52,6 i juli, hvilket var svagere end ventet, idet konsensus blandt økonomerne var et indeks på 52,0.

Prisindekset faldt samtidig til 53,0 fra 55,0 i juli, mens konsensus var et fald til 54,8.

Og anlægsinvesteringer var uændrede i juli i forhold til måneden før, hvilket var skuffende i forhold til en ventet stigning på 0,5 pct.

»Dagens økonomiske data, er bestemt ikke specielt gode. ISM viser faldende aktivitet - og det er en temmelig velanset strømpil. Olien falder også lidt i dag, og det vil jeg binde op på den nylige dollarstyrkelse og den deraf følgende negative opfattede af de økonomiske konsekvenser af en amerikansk renteforhøjelse,« siger chefinvestor Timothy Ghriskey fra Solaris Asset Management LLC i New York til Bloomberg News.

Også den endelige opgørelse over Markit US Manufacturing PMI for august viste nedgang i forhold til den foreløbige aflæsning.

Indekset landede på 52,0, hvor økonomerne havde ventet en fastholdelse af niveauet fra den foreløbige opgørelse, der lød på 52,1.

Fredag morgen ligger de asiatiske aktiemarkeder med mindre udsving og uden ensartet retning, mens de amerikanske futures ligger med små fald på under 0,1 pct.

Fredagens helt store fokuspunkt er arbejdsmarkedsrapporten, der offentliggøres klokken 14.30 og ventes at vise en jobskabelse på 180.000 og en arbejdsløshed på 4,8 pct.

IT i top, mens bankerne sank til bund

Seks af undergrupper i S&P 500-indeksets lukkede med positivt afkast. Bedst gik det it-sektoren, der endte dagen med et plus på knap 0,4 pct., tæt fulgt af råvareproducenterne, der steg godt 0,3 pct.

Halvlederselskaber som Applied Materials og KLA-Tencor Corp. steg mellem 1,5 pct. og 2,2 pct., mens mineselskabet Newport Mining lukkede 3,1 pct. højere, og Freeport-McMoran og Alcoa steg omkring 0,5 pct.

Modsat var der øretæver til finansaktierne på knap 0,5 pct. efter fald i JPMorgan Chase på 0,4 pct., mens Citigroup lukkede 0,8 pct. lavere, og Bank of America tabte 1 pct.

Olieprisen fortsatte med at falde torsdagen igennem, og energisektoren i S&P 500 faldt 0,3 pct. Værst gik det ud over Diamond Offshore Drilling, der faldt mere end 10 pct., efter at olieselskabet Petrobras opsagde en kontrakt to år før tid. Sektorens sværvægtere, Chevron og Exxon, faldt henholdsvis 0,4 og 0,3 pct.