Aktier: Investorerne er positive før talestrøm fra bankbosser

. Der er lagt op til mindre plusser på det amerikanske aktiemarked fredag, hvor investorerne forventes at holde sig afventende frem mod taler fra cheferne for verdens to vigtigste centralbanker.

Ifølge handlen med futures er der lagt op til stigninger i niveauet 0,2-0,3 pct. for de tre toneangivende amerikanske aktieindeks, S&P 500, Nasdaq og Dow Jones.

På de store linjer kigger investorerne frem mod fredagens konference i Jackson Hole i Wyoming, hvor både chefen for USA's centralbank, Janet Yellen, og chefen Den Europæiske Centralbank, Mario Draghi, holder taler. Det sker klokken henholdsvis 16 og 21 dansk tid.

Investorerne vil lytte efter alle signaler om bankernes fremtidige pengepolitik, men de fleste iagttagere venter ingen banebrydende meldinger.

- Der er ingen tvivl om, at Janet Yellen har en klar interesse i, at Jackson Hole i vid udstrækning bliver et non-event, forstået på den måde at hun og de øvrige centralbankchefer på ingen måde ønsker at overraske markedet med ny og uventet information, siger Otto Friedrichsen, aktiestrateg i Formuepleje, i en kommentar.

Blandt selskaberne er der fredag udsigt til en positiv dag for flere af de store supermarkedskæder, som havde en skidt torsdag, efter at Amazon, der tidligere på sommeren købte supermarkedskæden Whole Foods, varslede planer om at øge konkurrencen på markedet for dagligvarer.

- Amazons planer om at skære priserne i Whole Foods styrker den negative holdning til dagligvaresektoren, selv om det giver meget lidt mening at straffe aktier for den samme grund to gange, siger Christopher Mandeville, analytiker i Jefferies, i en kommentar ifølge Bloomberg.

Han henviser til, at flere supermarkedskæders aktier også faldt den 16. juni i år, da Amazon annoncerede aftalen om opkøbet til cirka 100 mia. kr.

Selskaber som Target, Walmart og Sprout Farmers Market faldt 2-8 pct. torsdag, men fredag ser de ud til følge udviklingen på markedet med stigninger i niveauet 0,4-1 pct. i formarkedet.

Amazon-aktien faldt torsdag 0,6 pct., men stiger fredag 0,4 pct. i formarkedet.

/ritzau/FINANS