Aktier: Investorer samler op og løfter C20 Cap

Efter store fald de seneste uger blæser der fra åbningen tirsdag mildere vinde ind over de europæiske aktiebørser.

Læs mere
Fold sammen

Det gælder også på det danske marked, hvor C20 Cap efter fald i syv af de foregående otte handelsdage tirsdag er åbnet 0,6 pct. højere i 996,45.

Markedet har været præget af nervøsitet op til onsdagens rentemøde i USA, hvor centralbanken ventes at hæve renten for første gang i ni år. Samtidig har udviklingen på oliemarkedet, hvor priserne er faldet dramatisk, givet anledning til bekymring, men fra åbningen tirsdag er optimismen - i hvert fald for en stund - vendt tilbage til de europæiske finansmarkeder.

På det danske marked er der fremgang i 19 af de 20 aktier i C20 Cap-indekset. Bedst går det for Pandora, der stiger 1,4 pct. til 820 kr., og Vestas fortsætter med en stigning på 1,2 pct. til 451,40 kr. de positive takter fra mandag efter weekendens klimaaftale på COP21 i Paris.

Olieprisfaldet har den senere tid presset A.P. Møller-Mærsk, som tirsdag dog retter sig med en stigning i selskabets B-aktie på 0,4 pct. til 9190 kr. Aktien er ellers faldet de foregående ti dage, efter at prisen for en tønde Nordsøolie, Brent, i perioden er faldet til under 38 dollar tønden fra omkring 44 dollar.

Priserne på metaller er også drattet på det seneste, hvilket har presset FLSmidth, som er faldet i otte ud af de seneste ni dage. Kobberpriserne retter sig imidlertid et par procent tirsdag, hvilket bidrager til at løfte aktien i FLSmidth 0,9 pct. til 235,10 kr., efter at den over de foregående ni dage er faldet fra 257,50 kr.

Investeringsselskabet Speas aflagde regnskab for tredje kvartal efter børslukketid mandag. Regnskabet viste et underskud i tredje kvartal på 3,7 mio. kr. før skat. Selskabet fastholder sine forventninger til 2015/16 om et langsigtet egenkapitalafkast på 8-9 pct. Desuden udbetales et ekstraordinært udbytte på 1000 kr. per aktie. Aktien er tirsdag åbnet med en stigning på 0,6 pct. til 16.600 kr.

Coloplast, der er åbnet 1 pct. højere i 533,50 kr., har fået løftet kursmålet til 660 kr. fra 630 kr. af Nordea. Anbefalingen er uændret "køb".

Analysenyt er der også i forhold til SAS. Finanshuset Citi er blevet mindre optimistisk på vegne af det skandinaviske flyselskab, som nu blot får anbefalingen "neutral" mod tidligere "køb". Det fremgår af data fra Bloomberg News. SAS-aktien falder 2,3 pct. til 17,40 kr. i åbningshandlen. SAS kommer med regnskab for det forskudte regnskabsår 2014/15 onsdag.