Aktier: Investorer prøvede at finde fodfæste inden Fed-møde

De finansielle markeder fortsatte med at skøjte rundt som Bambi på glatis mandag, mens investorerne forsøgte at finde fodfæste op til det to dage lange pengepolitiske møde i den amerikanske centralbank, Federal Reserve, der indledes tirsdag.

Læs mere
Fold sammen

Og mens der fredag inden weekenden var tale om massive udsalg og et styrtdyk i renten, var der mandag en stik modsat reaktion med pæne positive aktiekurser og en kraftig rentestigning.

S&P 500-indekset sluttede mandag med en stigning på 0,5 pct. til 2021,94, og de tunge aktier i Dow Jones øgede 0,6 pct. til 17.368,50. Teknologi- og biotekaktierne i Nasdaq-indekset klarede sig gennem dagen med et plus på 0,4 pct. til 4952,23.

- Lige nu er fokus på makroøkonomien, Federal Reserve og råvarepriserne. Vi står på sidelinjen indtil onsdag, siger porteføljemanager John Carey fra Pioneer Investment Management til Bloomberg News.

Markedet fik hjælp fra et rekyl i oliepriserne, der ellers har givet anledning til stigende bekymring for kollaps i energibranchens mange prisfølsomme selskaber.

Der var dog langt fra tale om markante stigninger i oliepriserne, men snarere en stabilisering efter to dages paniske udsalg. Baggrunden vurderes at skulle findes i hedgefondes tilbagekøb af spekulative positioner, efter at oliepriserne mandag faldt til under 35 dollar per tønde for første gang siden 2009.

Dagens vindere skulle da også findes i oliebranchen, hvor sværvægtere som Exxon Mobil og Chevron steg over 3 pct. hver.

I den modsatte ende i S&P-500 indekset kunne man finder de kemiske virksomheder Dupont og Dow Chemical, der begge faldt omkring 4 pct., efter at der blev givet grønt lys for Dow Chemicals overtagelse af kollegaen.

Presset på teknologisektoren var også aftagende efter fredagens kraftige udsalg. Apple, som fra start blev sendt over 2 pct. ned efter reducerede kursmål fra Morgan Stanley og Barclays, lukkede med et minus på 0,6 pct.

Søgemaskine-koncernen Yahoo var under pres fra flere utilfredse investorer. Aktionærerne ser gerne, at den administrerende direktør, Marissa Mayer, træder tilbage, og en storaktionærer har åbent opfordret bestyrelsen til at overveje at sælge internetforretningen. Også aktieandelen af den kinesiske ehandelskoncern Alibaba giver anledning til kontroverser i ejerkredsen. Aktien faldt 1 pct.

Mange investorer valgte dog at forholde sig i ro indtil udfaldet af mødet i Federal Open Market Committee er overstået.

- Der er masser af krudt i pipelinen med Federal Reserve, lyder det fra chefinvesteringsstrateg Jim Paulsen fra Wells Capital Management i en kommentar.

Ifølge markedet for futures vurderer markedsdeltagerne, at der er 78 pct. sandsynlighed for, at Federal Reserve vil bekræfte, at den amerikanske økonomi er stærk nok til at modstå den første renteforhøjelse siden 2006.

De amerikanske aktiefutures ligger ved sekstiden mandag morgen med stigninger på 0,2 pct.