Aktier: Investorer på vagt over for nøgletal og rentemøder

Der er en bred negativ stemning på de fjernøstlige aktiebørser mandag morgen.

Der er ingen økonomiske data på tapetet tidligt mandag, men ugen byder på et sandt væld af data fra såvel Asien som USA, mens de pengepolitiske møder i såvel den amerikanske centralbank, Federal Reserve, som den japanske centralbank, Bank of Japan, med afslutning onsdag og torsdag vil hole markedet hen i spænding.

- Markedsdeltagerne er på udkig efter nye frontløbere til at fastholde risiko-lysten i denne uge. Men med en byge af økonomiske data og to store centralbankmøder, vil der ikke være mangel på katalysatorer, siger markedsstrateg Bernard Aw fra IG Asia Pte. i Singapore til Bloomberg News.

I Tokyo steg aktierne markant fredag efter at det kom frem, at Bank of Japan er villig til at tilbyde de kommercielle banker penge for at låne gennem at tilbyde en negativ rente på lånefaciliteter.

Men mandag er eurorien over det eventuelle nye tiltag forduftet, og det toneangivende Nikkei 225-indeks falder 0,6 pct., mens det bredere Topix-indeks ligger med et minus på 0,3 pct.

De kinesiske børser ligger under for samme negative stemning. Her er det stigninger i råvarepriserne, der har fået investorer til at skifte spor.

- Opsvinget i råvaremarkederne er ikke godt for aktierne, da det distraherer nogle investorer og leder penge bort fra aktiemarkedet, siger fondmanager Wu Kan fra JK Life Insurance i Shanghai til Bloomberg News.

Shanghai Composite falder 0,8 pct., og CSI 300 dropper 0,6 pct., mens Hongkongs Hang Seng-indeks handles 0,5 pct. lavere.

Blandt de øvrige børser er der stigning på 0,2 pct. i Taiwan, mens Singapore og Seouls falder henholdsvis 0,9 pct. og 0,1 pct. Markedet i Sydney og i Wellington er lukket for den årlige ANZAC Day.

De amerikanske aktiefutures ligger lidt før klokken seks mandag med fald på 0,1-0,2 pct.