Aktier: Investor-retræten fortsatte under lav volumen

De amerikanske investorer trak sig igen torsdag, og aktiemarkedet lukkede i rødt for anden dag i træk, efter at Dow Jones- og Nasdaq-indeksene tidligere på ugen ramte nye højder.

Det brede S&P 500-indeks sluttede torsdag med et minus på 0,2 pct. til 2260,96, og Dow Jones faldt godt 0,1 pct. til 19.918,88 efter at have snuset til 20.000 tidligere på ugen. Nasdaq-papirerne faldt 0,4 pct. og lukkede i 5447,42.

- Dow Jones har for nylig flirtet med 20.000-niveauet, og vi mindes om, at de store indeks traditionelt opfører sig som rustne døre. Der skal flere forsøg til, før man får åbnet dem. Derfor bør det ikke komme som nogen overraskelse, hvis aktiemarkedet giver sig lidt efter de seneste betydelige stigninger, noterer investeringsstrateg Sam Stovall fra investeringsanalyseselskabet CFRA ifølge nyhedsbureauet Direkt.

Med kun fem handelsdage tilbage i 2016 er det brede S&P 500-indeks steget omkring 10 pct. siden begyndelsen af året. Stigningen er klart større end konsensusestimater fra for et år siden, der forudsagde en lav encifret vækst.

Det forestående årsskifte lagde igen en dæmper på aktiviteten med en markant reduktion i volumen til følge, mens mange investorer nøjedes med at følge begivenhederne fra sidelinjen.

Fredag morgen ligger de fjernøstlige aktieindeks med små, men bredt baserede kursfald. De amerikanske aktiefutures ligger samtidig med minimale udsving tæt på nul.

MANGE BLANDEDE NØGLETAL

Torsdag var sidste væsentlige nøgletalsdag inden årsskiftet.

BNP-væksten for tredje kvartal blev revideret op til 3,5 pct. fra 3,2 pct., og overgik dermed analytikernes estimerede 3,3 pct. vækst.

Det personlige forbrug i november var ringere end ventet med en stigning på 0,2 pct. sammenlignet med måneden før, mens økonomerne havde regnet med en fremgang på 0,3 pct.

Og kerneinflationsindikatoren, PCE Core, viste en stigningstakt på 1,6 pct. på årsbasis i november. Økonomerne havde estimeret en fremgang på 1,7 pct.

Det overordnede inflationstal, PCE-deflatoren, viste en stigning på 1,4 pct. på årsbasis. Her var ventet et løft på 1,5 pct.

På arbejdsmarkedet var der 275.000 nye ledige i sidste uge, hvor økonomerne havde ventet 257.000 nye ledige, og fra industrien var der et fald i ordreindgang på varige forbrugsgoder på 4,6 pct. på månedsbasis i november, mens økonomerne havde forudset et fald på 4,8 pct.

Renset for transportsektoren viste ordreindgangen en stigning på 0,5 pct. i november, hvilket var bedre i forhold til konsensus på 0,2 pct.

Og endelig var de ledende indikatorer uændrede i november, mens konsensusestimatet lød på en fremgang på 0,1 pct.

OVERVÆGT AF SEKTORFALD

Der var kursfald i syv af de 11 underindeks i S&P 500-indekset torsdag.

Værst gik det ud over forbrugeraktierne med tab i alle de store detailkæder efter de skuffende data for det personlige forbrug. Segmentet droppede godt 1 pct., mens der var kursfald i råvaresektoren, blandt it-aktierne og de finansielle papirer på 0,3-0,5 pct.

Modsat var de stigninger til telesektoren på godt 1 pct., mens energi og forsyning stod for plusser på omkring 0,4 pct.