Aktier: Ingen jubel over jobrapport

De amerikanske aktieinvestorer viste ingen tegn på jubel trods endnu en hæderlig arbejdsmarkedsrapport fredag. Rapporten viste igen en god jobskabelse og faldende arbejdsløshed, men lønstigningerne, der skal sparke inflationen i gang, udeblev igen fuldstændigt.

Foto: BRENDAN MCDERMID. Med fredagens noget uldne udvikling har investorerne i S&P-indekset tabt 1 pct. af deres kapital i ugens løb, mens ugens helt store tabere har været tech-aktierne i Nasdaq-indekset, der er sat 2,7 pct. tilbage på de fem dage.
Læs mere
Fold sammen

Samlet blev det til en minimal stigning i S&P 500-indekset på under 0,1 pct. til 2191,95, mens Dow Jones modsat faldt 0,1 pct. til 19.170,42. Nasdaq-papirerne steg til gengæld 0,1 pct. til 5255,65.

- Jobrapporten vil formentlig ikke ændre meget på, hvordan investorerne ser på økonomien eller på forventningerne til Federal Reserve. Samtidig er aktiemarkedet steget på forventninger om, at økonomien vil blive styrket i kølvandet på den fremtidige politik. Men jeg tror, at aktierne er steget lidt for meget på alt for kort tid, fordi det kommer til at tage et stykke tid, før vi ser resultaterne i form af forbedrede overskud, siger chefstrateg Bruce McCain fra Key Private Bank til MarketWatch.

Med fredagens noget uldne udvikling har investorerne i S&P-indekset tabt 1 pct. af deres kapital i ugens løb, mens ugens helt store tabere har været tech-aktierne i Nasdaq-indekset, der er sat 2,7 pct. tilbage på de fem dage. Investorer, der har satset på de traditionelle aktier i Dow Jones, har derimod fået et afkast på 0,1 pct.

Mandag morgen ligger de asiatiske aktiemarkeder med generelle kursfald. De amerikanske aktiefutures dropper samtidig med 0,2-0,3 pct.

FORTSAT GOD JOBSKABELSE

Arbejdsmarkedsrapporten var fredagens altoverskyggende begivenhed.

Beskæftigelsen uden for landbruget steg med 178.000 personer, hvilket næsten var som ventet, da der var estimeret en jobskabelse på 180.000 ifølge estimater indsamlet af Bloomberg News.

Arbejdsløsheden faldt til 4,6 pct. fra 4,9 pct., hvor økonomerne havde ventet en uændret arbejdsløshed på 4,9 pct.

Til gengæld var der skuffelse over lønningerne, der faldt 0,1 pct. på månedsbasis, mens der på årsbasis var tale om en stigning på 2,5 pct.

Analytikerne havde ventet, at medarbejderne havde fået 0,2 pct. mere i posen i forhold til oktober og 2,8 pct. mere end i november sidste år.

Momentum i jobskabelsen er næsten fastholdt gennem de seneste tre måneder i forhold til hele det seneste år, og selv uden faldet i arbejdsløsheden vurderes rapporten at være stærk nok til, at få Federal Reserve til at gennemføre den ventede renteforhøjelse om halvanden uge.

DEFENSIVE PAPIRER I TOP

Det var de defensive aktier, der holdt markedet oppe fredag. Ejendomssektoren og forsyningsselskaberne steg henholdsvis 1,2 pct. og 0,9 pct., hvilket bragte balance i forhold til tab i finanssektoren og de forbrugsorienterede virksomheder. Finanssektoren faldt 0,9 pct. og forbrugerpapirerne droppede 0,6 pct.

Blandt de få selskabsspecifikke nyheder skulle investorerne tage stilling til kaffekæden Starbucks' kommende chefskifte. Den karismatiske Howard Schultz skiftes til april ud med Kevin Johnson i direktørstolen, hvilket blev takseret til et kursfald på 2,5 pct.