Aktier: Indeksene i Europa falder oven på skuffende regnskaber

De europæiske aktiemarkeder graver sig onsdag middag dybere ned i aktieafgrunden, efter at en stribe af kontinentets koncerner har fremlagt skuffende regnskaber.

Foto: KAI PFAFFENBACH

Det paneuropæiske Stoxx 600-indeks falder med 0,8 pct., mens de toneangivende børser i Frankfurt, London og Paris glider med mellem 0,5 og 0,7 pct.

De skuffende regnskaber bliver ført an af den tyske kemikoncern BASF og den schweiziske medicinalkoncern Novartis, hvis aktier daler med henholdsvis 2,8 og 3,2 pct.

BASF er presset af de lave olie- og gaspriser, som tvinger selskabet til at foretage nedskrivninger i olie- og gassegmentet for 600 mio. euro.

Novartis, der er partner med danske Genmab, led i fjerde kvartal under en styrket dollar og en skuffende udvikling i øjeplejeforretningen Alcon.

- Vi er kun lige ved at komme i gang på den europæiske indtjeningsfront, men det har været en temmelig blandet landhandel hidtil med svage nyheder fra Novartis og BASF, siger Ion-Marc Valahu, der er fondsforvalter hos Clairinvest, til nyhedsbureauet Reuters.

De skuffende regnskaber lader til at være som benzin på bålet for investorens bekymring for en afmatning i den globale vækst og en oliepris, som synes at blive ved med at glide.

Prisen på den fedtede råvare er styrtdykket siden årsskiftet. Onsdag middag falder prisen på en tønde af den europæiske referenceolie, Brent, med yderligere 2,5 pct. til 31,01 dollar.

Olieprisen steg ellers tirsdag med 4,3 pct., hvilket gav et kortvarigt rebound til de europæiske råvare- og energiproducenter. Men det fornyede dyk i prisen, efter at en opgørelse har vist, at beholdningen på de amerikanske lagre er steget, betyder, at energiselskaberne er blandt de hårdest ramte i onsdagens aktiefald. Tullow Oil falder eksempelvis med 6,9 pct.

Råvaresektoren er den næsthårdest ramte sektor anført af Anglo American og BHP Billiton, som sænkes med henholdsvis 5,1 og 3,1 pct.

Skuffende nyt er der også for blandt andet Royal Bank of Scotland, som meddeler, at banken må nedskrive 3,6 mia. pund af værdien af aktiverne, samtidig med at der er afsat flere penge til tidligere tiders forseelser. Aktien falder med 2,9 pct.

Halvlederproducenten ARM Holdings, hvis teknologi anvendes i de fleste smartphones, oplever et fald i aktien på 2,2 pct., efter at Apple har afsløret en spådom om sit første fald i salget siden 2003.