Aktier: Indeks kan være på retræte

Torsdag formiddag kommer efter alt at dømme til at byde på fald på aktiemarkederne, fremprovokeret af ny uro om timingen for den amerikanske centralbanks nedtrapning af støtteopkøb.

Foto: BRENDAN MCDERMID

Sent tirsdag aften nåede nogle af nøglepolitikerne i Washington frem til en foreløbig toårig budgetaftale, som har potentiale til at undgå endnu en skadelig nedlukning af den offentlige sektor, som det skete i oktober.

I første omgang giver det ro på i forhold til nye rystelser i økonomien, men ved nærmere eftertanke har det fået dele af markedet til at forudse - eller frygte - at centralbanken Federal Reserve vil begynde nedtrapningen af sine pengepolitiske lempelser allerede ved næste uges møde.

Onsdag faldt de store amerikanske indeks med mere end 1 pct., og i morgentimerne indikeres de toneangivende europæiske aktieindeks at fortsætte nedturen med fald på op mod 0,8 pct.

Herhjemme er det toneangivende C20 Cap-indeks steget fire dage i træk, men samlet set har fremgangen siden sidste torsdag kun været på 0,5 pct.

Blandt enkeltaktierne kan Tryg få yderligere medvind torsdag morgen, efter at analytikerne hos JPMorgan har hævet deres kursmål til "neutral" fra "undervægt". Kursmålet er samtidig øget til 496 kr. fra 440 kr. Tryg præsenterede onsdag et aktietilbagekøb på 1 mia. kr., der starter efter nytår. Tryg-aktien steg onsdag til 485,50 kr.

Novo Nordisk får også analytikerros i form af et højere kursmål fra Barclays. Det nye kursmål lyder på 1005 kr., eller knap 5 pct. over onsdagens lukkekurs på 967,50 kr.

Et tredje analytikermæssigt skulderklap tildeles Genmab fra finanshuset Jefferies, der har hævet sit kursmål til 280 kr. per aktie fra 230 kr. Anbefalingen er fortsat ”køb”. Genmab steg markant fredag og mandag efter en milepælsudbetaling og opjustering samt i optakt til ASH-konferencen, men er siden dykket tilbage til 221,30 kr. onsdag aften.

ALK-Abelló har fået opmuntrende nyt før sit møde med de amerikanske sundhedsmyndigheder, FDA, torsdag aften. Det danske selskabs franske konkurrent Stallergenes har onsdag aften fået opbakning fra et ekspertpanel til en godkendelse af selskabets græsallergitablet i USA. Anbefalingen var enstemmig, og den amerikanske lægemiddelstyrelse følger som regel eksperternes anbefalinger. Torsdag er det ALK-Abelló og partneren Mercks græsallergitablet Grastek, der skal diskuteres i et lignende ekspertpanel. ALK-aktien faldt onsdag til 603 kr.

Rockwool vil være i fortsat fokus efter bestyrelsesrokaden, der blev annonceret onsdag eftermiddag. Steen Riisgaard har efter kun otte måneder som formand for isoleringsiganten besluttet, at samarbejdet skal ophøre ved forårets generalforsamling. Bestyrelsen peger på Bjørn Høi Jensen som ny formand.

Torsdag byder desuden på børsdebut til Fynske Bank, det nye navn for Svendborg Sparekasse efter fusionen med Vestfyns Bank.

/ritzau/FINANS