Aktier: Indeks går efter ny rekord med positiv åbning

Mandag morgen ligger C20 Cap-indekset til endnu en rekord. Indekset åbner i et plus på 0,5 pct. i 959,5 i den tidlige handel. Fredag satte C20 Cap-indekset sin 18. lukkerekord i år, og indekset steg 0,6 pct. og lukkede i 955,022.

- Lige nu stiger aktierne i Kina, efter politikerne har påpeget, at de har redskaber parat, hvis væksten sætter sig. Og det vil smitte af herhjemme, sagde Jesper Bamberger, senior aktierådgiver i Nordea, til Ritzau Finans, før fondsbørsen åbnede.

Samtidig pointerede seniorrådgiveren, at den stærke dollar peger på stigninger på de europæiske aktiemarkeder og fald på det amerikanske.

- Konkurrenceevnen flytter sig. Samtidig venter vi på, hvad der kommer til at ske midt på ugen, når det pengepolitiske møde i den amerikanske centralbanks Federal Open Market Committee, FOMC, er overstået, sagde Jesper Bamberger.

Forsikringsselskabet Tryg har fået medvind på børsen, efter analytikerne hos Keefe, Bruyette & Woods er blevet mere positivt indstillet over for aktien. De har hævet kursmålet på selskabets aktier fra 715 kr. til 875 kr. Samtidig fastholdes anbefalingen af forsikringsaktien på "outperform". Tryg-aktien ligger forrest i C20 Cap-feltet med en stigning på 1,2 pct. til 843 kr.

ISS stiger også og ligger nummer to i indekset med en stigning på 0,7 pct. til 218,60 kr. efter et kvarters handel. Selskabet meddelte sent torsdag, at EQT og Goldman Sachs havde solgt 35,8 mio. aktier i selskabet, svarende til 19,3 pct. af ISS-koncernen. Og det blev fredag belønnet af investorerne, der sendte ISS-aktien op med hele 6,3 pct. til 217,00 kr., hvilket er det højeste lukkeniveau siden børsnoteringen for et år siden. Men det behøver ikke være slut her.

- Jeg tror stadig, aktien i ISS kan stige. Risikoen for aktiesalg er fjernet, og lønsomheden i selskabet kan komme i fokus, sagde Jesper Bamberger før fondsbørsens åbning.

Senior aktierådgiveren pegede også på, at A.P. Møller-Mærsk kan komme i fokus mandag.

- Olieprisen siver, og det kan få betydning for A.P. Møller-Mærsk, sagde han.

En B-aktie i A.P. Møller-Mærsk stiger mandag morgen med 0,4 pct. til 15.270 kr.

Der er også fokus på Vestas, efter at der i weekenden kom nyt fra den tyske industrikoncern Siemens, som har fået en kontrakt med Egypten til en værdi af fire mia. euro (knap 30 mia. kroner). Siemens skal bygge et kraftværk på 4,4 gigawatt samt etablere vindmøller med en samlet kapacitet på 2,2 gigawatt, skriver selskabet i en pressemeddelelse. Andre projekter vil omfatte etablering af en fabrik i Egypten, hvor der skal produceres vinger til vindmøller.

Vestas startede mandag med ligge til den højeste stigning i C20 Cap - men efter et kvarters handel lå aktien midt i indekset til en stigning på 0,6 pct. til 285,30 kr.

Biotekselskabet Bavarian, der kom med regnskab i sidste uge, fortsætter med at komme med nyt. Efter lukketid fredag på fondsbørsen kom selskabet med meddelelsen om, at ATP har reduceret sin beholdning af aktier i Bavarian Nordic og ejer 2.741.918 aktier svarende til 9,91 pct. af den samlede aktiekapital og stemmerettigheder i Bavarian Nordic.

En aktie i Bavarian Nordic stiger mandag morgen med 2,4 pct. til 344 kr.

Interessen omkring Novo fortsætter mandag, da Nordea har været ude og hæve kursmålet på aktien fra 385 kr. til 408 kr. med en fortsat købsanbefaling. Også Credit Suisse har ændret ved en række kursmål i medicinalsektoren, og her får Novo ifølge Reuters løftet sit kursmål til 320 kr. fra 258 kr.

En aktie i Novo Nordisk stiger med 0,8 pct. til 340,30 kr.

Det amerikanske finanshus Jefferies løfter kursmålet for Zealand Pharma til 145 kr. fra 110 kr., mens anbefalingen "køb" gentages. Det skriver nyhedsbureauet Reuters. Zealand Pharma nyder godt af det løftede kursmål og stiger med 5,6 pct. til 95 kr.

Blandt de mindre selskaber kommer der mandag årsregnskaber fra porebeton-koncernen H+H og fra NTR Holding, der udvikler, producerer og sælger sikkerhedslys til redningsveste, redningsflåder og redningskranse.

En aktie i H+H stiger mandag morgen med 2,5 pct. til 45,90 kr., mens aktierne i NTR stiger med 1,3 pct. til 31,90 kr.