Aktier i bakgear sammen med Europa

De danske eliteaktier i C20-indekset fortsatte onsdag formiddag retningen i det bakgear, de startede dagen i.

Læs mere
Fold sammen

Ved middagstid var indekset faldet 0,5 pct. i forhold til tirsdagens slutindeks til 523,85.

Dermed følger det danske indeks udviklingen i Europa, hvor de store toneangivende indeks ligger med fald på 0,3-0,6 pct., efter at Luxembourgs premierminister, Jean-Claude Juncker, har skabt bekymring for, at styrkelsen af euroen kan skade regionens økonomi.

Hos Danske Bank ser aktiechefhandler Mads Zink ikke de store makrobegivenheder, der kan begrunde kursfaldene.

- Der er nok snarere tale om, at markedet puster lidt ud efter en god start på året, siger han til Ritzau Finans.

Chr. Hansen, der offentliggjorde tal for første kvartal før børsåbningen, har skiftet en marginal stigning i de første handelsminutter ud med et fald på 0,3 pct. til 186,40 kr. som kvittering for et regnskab, der stort set var som ventet, men som gav markedet valget mellem at fokusere på en mindre skuffelse i omsætningen eller en pæn forbedring i overskudsgraden. Til en start syntes den positive udvikling i overskudsgraden at have været mest iøjnefaldende, idet aktien lagde ud med en stigning på 0,1 pct.

- Regnskab var stor set "spot on", men der kan måske være tale om en lille skuffelse over, at selskabet ikke kommer til det aktietilbagekøbsprogram, som nogle havde ventet, noterer Mads Zink, som begrundelsen for set efterfølgende kursfald.

Øverst i indekset ligger Carlsberg med en stigning på 1,8 pct. til 573,5 kr. Det japanske finanshus Nomura har hævet sit kursmål til 695 fra 630, så der er fortsat plads til anbefalingen "køb" af aktien efter Nomuras vurdering. Finanshuset har særlig tiltro til en positiv nyhedsudvikling i Rusland efter tre år med ustabilitet og økonomisk nedtur på Carlsbergs vigtige marked.

Volatile Vestas falder med relativt beskedne 0,2 pct. til 38,3 kr. Selskabet er onsdag genstand for omtale i Jyllands-Posten, der skriver, at bestyrelsen skal saneres, idet formanden, Bert Nordberg, vil sætte sit eget hold. Tidligere topchef i Elsam Peter Høstgaard-Jensen nævnes som kandidat for foreningen Vestas Shareholders, der desuden afviser belgiske Deminors ønske om en granskning af Vestas, hvilket tidligere på ugen kostede voldsomt kurstab for Vestas-aktien.

Smykkeaktien Pandora befinder sig i bunden af indekset med et fald på 3,1 pct. til 133,2 kr. Analytikerne i Danske Bank har reduceret anbefalingen af aktien til "hold" fra "køb" som reaktion på den den seneste tids kursstigning i aktien. Pandora var topaktien i C20-indekset i 2012 med en stigning på over 100 pct., og tendensen fortsatte ind i 2013 med en stigning på 10 pct. inden kursændringen onsdag morgen.

- Vi har øget vores estimater en anelse og anerkender, at Pandora nyder øget momentum og kan drage fordel af nye produktlanceringer i 2013, men med risikoen for at være næsten kun et "charms"- og armbåndselskab, er den langsigtede vurdering ikke attraktiv i vores øjne, mener analytikerne i Danske Bank.

- Aktien er steget 200 pct. siden vi gav den en købsanbefaling, så nu er det på tide at tage "en puster", supplerer Mads Zink begrundelsen for den nye anbefaling.

Omvendt har finanshuset Bryan Garnier hævet sit kursmål for aktien - men kun til 83 kr. fra 75 kr., og anbefalingen "neutral" fastholdes.

Høreapparatselskabet William Demant Holdning har sent tirsdag lanceret sit nye high-end høreapparat Oticon Alta. Produktet skal tage kampen op med GN Store Nords og Sonovas nye apparater, og skal drive væksten i både marginer og omsætning i 2013 vurderer Nykredit Markets Kresten Johnsen. Men aktien ligger onsdag middag med et kursfald på 2 pct. til 479,6 kr.

Ifølge Mads Zink var lanceringen af high-end produktet ventet. Men lanceringen lever ikke op til forventningerne i markedet, der kvitterer med et kursfald. Det var "ikke nok", mener Mads Zink.

Uden for indekset er G4S ifølge Bloomberg News udnævnt til favorit til en syvårig kontrakt til en værdi af 150 mio. pund, eller 1350 mio. kr., med British Gas. Reaktionen er en kursstigning på 0,8 pct. til 24,2 kr.

Medicinalselskabet Bavarian Nordic mister næsten 1 pct. til en pris på 50,5 kr. efter at Nordea at sænket sit kursmål for aktien fra 128 kr. til 90 kr. Men der er ifølge Nordea forsat anledning til en købsanbefaling af aktien.