Aktier hyllet ind i rødt: Storbank sænker anbefaling til »undervægt«

Aktier over hele verden falder mandag morgen, efter at den stærke amerikanske jobrapport har sået tvivl om, hvorvidt centralbanken vil sænke renten senere i juli.

Der er rødt over hele linien mandag morgen. Foto: Reuters/Brendan McDermid/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

God morgen,

Og velkommen til en våd sommermorgen, hvor der heller ikke er meget grin ved temperaturen på aktiemarkedet. Over hele verden er børserne i minus, med de største tab i Asien, mens de europæiske og amerikanske futures peger på en fortsættelse af fredagens negative marked.

De pessimistiske stemning kommer, efter at den amerikanske jobrapport – også kendt som »kongetallet« – i fredags viste, at USAs arbejdsmarked er langt stærkere end forventet. Det burde selvfølgelig være godt nyt, men den overraskende gode rapport har sået tvivl om, hvorvidt centralbanken nu kan forsvare at sænke renten senere i juli. Håbet om en rentenedsættelse har været den primære drivkraft bag de seneste ugers aktieoptur, så hvis det håb falmer, falmer aktieoptimismen også.

Den amerikanske investeringsbank Morgan Stanley har over weekenden sænket sin anbefaling på globale aktier til »undervægt« fra »ligevægt,« fordi den er bekymret for udsigterne de næste tre måneder. Bankens strateger tror ikke, at centralbankernes ultra-løse pengepolitik er nok til at afbøde effekterne fra en afmatning i verdensøkonomien, og tror derfor, at aktier kun kan stige 1 pct. over det kommende år.

I Tyrkiet har der over weekenden været et sammenbrud i samarbejdet mellem regeringen og landets centralbank. Den tyrkiske præsident Recep Tayyip Erdogan fyrede centralbankchefen Murat Cetinkaya på grund af uenigheder over renter. Erdogan vil gerne have lavere renter, fordi han mener, at høje renter er roden til alt ondt, men Cetinkaya har ignoreret ham og senest i september hævet renten fra 17,75 pct. til 24 pct.

Få Berlingskes Børsbarometer - hver dag


Hold dig opdateret med alt, hvad der sker på aktiemarkederne. Med Berlingske Business’ ugentlige aktieklumme får du det fulde overblik over finansmarkederne i ind- og udland og en analyse af, hvor finansmarkedet er på vej hen.

Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev bliver du klædt på til hele børsugen.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske mandag-fredag sender mig de seneste nyheder om aktier obligationer investeringer og status fra verdens børser. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan indeholde annoncer fra tredjepart og i visse tilfælde blive delt med disse. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

Fyringen bliver set som en underkendelse af den tyrkiske centralbanks uafhængighed og har skabt bekymring for, at andre lande – herunder USA – vil blive inspireret af beslutningen. Den amerikanske præsident Donald Trump har længe kritiseret sin centralbankchef Jerome Powell for at have for høje renter og har antydet, at han vil fyre ham, hvis ikke pengepolitikken bliver løsnet. Den tyrkiske lira er indtil videre det største offer for Cetinkayas fyring og er faldet over 2 pct. over for dollaren.

Videre til Grækenland, hvor det konservative parti Nyt Demokrati har vundet søndagens parlamentsvalg i Grækenland. Dermed er den socialistiske premierminister Alexis Tsipras fejet af tronen, og han erkendte allerede søndag aften sit valgnederlag.

Virksomheder i fokus

  • Deutsche Bank er stadig i en dyb krise og har nu varslet, at den vil skære 18.000 fuldtidsstillinger, skrotte sine globale aktieaktiviteter og skrumpe sin investeringsbank. Som følge af omstruktureringen forventer Deutsche Bank et nettounderskud på 2,8 milliarder euro i andet kvartal. »Det er ikke første og måske ikke sidste gang, Deutsche Bank forsøger at tilpasse sig til den nye virkelighed. Deutsche Bank forretningsreduktion får ikke direkte nogen dansk effekt. De danske banker deler dog den udfordring, at lave renter og en flad rentekurve presser indtjeningen markant ned,« skriver Per Hansen, investeringsøkonom hos Nordnet, i en kommentar.
  • Boeing er også i vanskeligheder. Det saudiarabiske lavprisselskab Flyadeal har netop annulleret en bestilling for op til 50 af den amerikanske flyproducents 737 Max fly, en ordre på 5,9 mia. dollar. 737 Max-flyene har været under flyveforbud efter to dødelige styrt med den flytype.
  • Tryg – Handelsbanken har løftet kursmålet til 220 kroner fra 193 kroner. Aktien lukkede i fredags i en kurs på 291 kroner. Tryg kommer med kvartalsregnskab på onsdag.

Markederne lige nu - Kl. 8:30

Asien
Hong Kongs Hang Seng: -1,9 pct.
Kinas Shanghai Composite: -2,4 pct.
Japans Nikkei 225: -1 pct.
Sydkoreas Kospi: -2,2 pct.

Europa (futures)
Euro Stoxx 50: -0,4 pct.
Tysklands DAX 30: -0,4 pct.
Storbritanniens FTSE 100: -0,3 pct.

USA (futures)
S&P 500: -0,2 pct.
Nasdaq: -0,4 pct.
Dow Jones Industrial Average: -0,3 pct.

Råvarer:
Olie (Brent): +0,1 pct. til 64,28 dollar
Guld: +0,4 pct. til 1.406,25 dollar

Valuta:
1 dollar koster: 6,65 kroner
1 pund koster: 8,33 kroner