Aktier: Hurtige rentestigninger skaber usikkerhed på europæiske markeder

Store kursfald på de europæiske aktiebørser tirsdag formiddag blev en smule dæmpet hen mod børslukningen.

Læs mere
Fold sammen

De kraftige rentestigninger på de globale obligationsmarkeder, herunder i Europa, bidrog til underliggende nervøsitet generelt på finansmarkederne og har fået nogle investorer til at realisere nogle af de trods alt pæne kursstigninger, der har været hidtil i år.

- Stigende renter giver klø til aktiemarkederne. Udviklingen overskygger dermed offentliggørelsen af en række bedre end ventede regnskaber fra europæiske selskaber, konstaterede Sydbank.

Stoxx Europa 600-indekset endte dagen 1,3 pct. lavere i 396,08, efter at det sidst på formiddagen havde ligget lavest i et fald på 2,1 pct. Der var fald i samtlige 19 industrigrupper i indekset, som dermed fik reduceret årets fremgang til - fortsat ganske pæne - 15,6 pct.

Det største fald i det store europæiske indeks tilfaldt dog lavprisflyselskabet EasyJet efter selskabets regnskab og meddelelsen om, at 600 flyaflysninger i april, primært afledt af franske strejker, kommer til at koste selskabet 25 mio. pund på årsresultatet før skat. Den besked var med til at sende aktien 9,2 pct. ned.

Tyske Thyssenkrupp var blandt lyspunkterne med en stigning på 3 pct. efter stålproducentens regnskab for første kvartal, der med en indtjening før renter, skat og engangsposter på 405 mio. euro oversteg analytikernes forventninger ifølge Bloomberg på 380 mio. euro. Thyssenkrupp opjusterede i regnskabet endvidere forventningerne til den linje i regnskabet til 1,6-1,7 mia. euro fra tidligere "mindst" 1,5 mia. euro.

Halvlederproducenten STMicroelectronics skiftede endvidere fra minus til plus, efter at selskabets driftsdirektør Jean-Marc Herey sagde, at selskabets tab i den digitale produktforretning er uholdbare, og at det vil evaluere mulighederne for den divisionen. Aktien steg 2,7 pct. på børsen i Paris.