Aktier: Humøret sendt sydover af svag jobstatus

Den månedlige jobrapport fra USA stjal opmærksomheden fredag. En skuffende lav jobvækst på det amerikanske arbejdsmarked kostede kursfald for flertallet af verdens aktiemarkeder.

Foto: JUSTIN LANE.
Læs mere
Fold sammen

Herhjemme faldt det danske C20 Cap-indeks 0,7 pct. til 1042,20 efter ellers at have ligget til en stigning før jobtallet kl. 14.30. Men en nettotilgang på kun 38.000 arbejdspladser uden for landbruget i USA var en mavepuster for markedet, der i snit ventede 160.000 nye job.

Den svage jobstatus tænder advarselslamperne for et marked, der regnede med god fremgang i amerikansk økonomi og en potentiel renteforhøjelse fra centralbanken i juni eller juli. De udsigter er mere tvivlsomme nu.

- Det får folk til at betvivle den virkelige styrke i arbejdsmarkedet. Det er virkelig forfærdelig timing, da tilliden forsøgsvis var ved at komme tilbage i markedet, siger chefanalytiker Allan von Mehren fra Danske Bank til Bloomberg News.

På det danske marked sluttede 16 af 20 aktier i C20 med fald.

COLOPLAST UNDER PRES

Værst gik det ud over Coloplast, som fik sænket sin anbefaling til "hold" fra "køb" af analytikerne i DNB. Den norske bank har ligeledes skåret kursmålet til 550 kr. fra 580 kr. Det var med til at sende medicoaktien til bunds i C20, og en Coloplast-aktie koster nu 485 kr. efter et fald på 2,7 pct.

Også Jyske Bank, Nordea og Danske Bank var blandt de hårdest ramte aktier efter jobrapporten, da finanssektoren håber på, at højere renter snart kan hjælpe deres indtjening på vej. De tre bankaktier faldt mellem 1,1 og 1,5 pct.

I den positive ende var GN Store Nord relativt velkørende med et løft på 1,0 pct. til 137,60 kr. som C20's topscorer.

GENMAB ATTER I REKORD

Genmab formåede også at stige og satte for anden dag i træk kursrekord efter torsdagens nyhed om, at selskabet begynder at teste lægemiddelkandidaten Ofatumumab til behandling af sklerosepatienter. Fredag fik aktien et løft på 0,9 pct. til 1241 kr.

Genmab er nu steget 35 pct. siden årsskiftet og indtager dermed positionen som C20's klart bedste investering i år.

Lundbeck kan være på vej tilbage i C20-indekset i forbindelse med den halvårlige opdatering denne måned. Det kan potentielt ske på bekostning af Tryg eller FLSmidth. Fredag faldt Lundbeck-aktien 0,2 pct. til 259,60 kr., mens FLSmidth steg 0,2 pct. til 241,40 kr., og Tryg faldt 0,5 pct. til 128,60 kr.

KØBT ELLER SOLGT

Hollandske Qiagen har igen forlænget sit købstilbud på alle aktier Exiqon, efter at det ikke lykkedes at komme i mål torsdag. Qiagen har budt 18 kr. per aktie i selskabet, men vil eje mindst 90 pct. af den samlede aktiekapital i selskabet, før købet gennemføres.

En gruppe småaktionærer er ikke tilfredse med tilbuddet og har med hjemmesiden Exiqongruppen.dk forsøgt at presse Qiagen op i pris.

Købstilbuddet udløb i første omgang 18. maj, men blev dengang forlænget, da kun 81,37 pct. af aktionærerne havde accepteret det. Nu er Qiagen tættere på målet, da selskabet har tilsagn til at komme op på 89,21 pct. af kapitalen. Den nye tilbudsperiode løber til 20. juni.

Exiqon-aktien steg fredag 1,7 pct. til netop 18 kr.

Biotekselskabet Onxeo blev belønnet af aktiemarkedet for nyheden om, at selskabet arbejder med en oral version af kræftmidlet Beleodaq. Forsøgene er i tidlige stadier for midlet, der i forvejen er godkendt som behandling af lymfekræftformen PTCL. Onxeo-aktien steg 2,6 pct. til 23,70 kr.