Aktier: Hug til Dong og renterne sendt mod nul

Der var overordnet set positiv stemning på det danske aktiemarked torsdag, som var sidste dag, før endnu en C20-regnskabssæson for alvor går op i gear.

Arkivfoto: DONG generalforsamling - direktør i DONG Energy, Henrik Poulsen og bestyrelsesformand Thomas Thune Andersen. (Foto: Søren Bidstrup/Scanpix 2016) Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup

Der var overordnet set positiv stemning på det danske aktiemarked torsdag, som var sidste dag, før endnu en C20-regnskabssæson for alvor går op i gear.

C20 Cap-indekset lukkede 1 pct. højere i indeks 1030,51.

Dong Energys første regnskab som børsnoteret selskab fik dog næppe den modtagelse, som energiselskabet havde drømt om.

Dong landede i andet kvartal et driftsoverskud før skat, renter samt af- og nedskrivninger, ebitda, på 4320 mio. kr. mod de 4542 mio. kr., som ifølge Ritzau Estimates var medianen af analytikerestimaterne, hvis estimater dog svingede fra bare 3,2 mia. kr. til hele 5,7 mia. kr.

Samtidig fastholdt energikoncernen sine forventninger for 2016.

»Regnskabet var en lille smule svagere, end det markedet havde ventet. Det gælder salget og ebitda. Jeg tror også, mange forventer, at de vil ligge i den høje af deres forventninger. Og så skal man huske på, at aktien steg 3,6 pct. onsdag på grund af høje forventninger til regnskabet. Og det sætter den sig en lille smule på,« påpeger Mads Zink, chefhandler i Danske Bank.

Dong-aktien faldt 0,9 pct. til 279,40 kr.

I C20 var alle tre bankaktier med til at trække eliteindekset op i det positive terræn. Jyske Bank løftedes med 2 pct., Nordea steg 1,4 pct., og Danske Bank hævedes med 1,3 pct.

»Bankerne er dem, der 'performer' bedst i Europa i dag. Det smitter også af på de nordiske banker,« forklarer Mads Zink.

Også Genmab var torsdag at finde i den øvre ende af C20, efter at den svenske storbank SEB løftede sit kursmål for biotekselskabet til 1400 kr. fra 1250 kr. Genmab-aktien gik 2,2 pct. frem til 1228,00 kr. og endte dermed som C20's mest stigende.

Renterne dykkede torsdag, efter at den britiske centralbank skrev historie.

Den toneangivende tiårige danske rente endte i 0,05 pct., hvilket var 6 basispoint under lukkeniveauet onsdag.

Renten havde ellers ligget stort set uændret meget af dagen, men den faldt, efter at den britiske centralbank først på eftermiddagen valgte at halvere renten til 0,25 pct., hvilket er det laveste niveau i bankens 322-årige historie. Det var dog præcis som ventet blandt økonomer ifølge Bloomberg News.

Til gengæld havde økonomerne ikke forudset en forhøjelse af bankens opkøbsprogram for obligationer. Programmet blev løftet med 60 mia. pund til 435 mia. pund. Økonomerne havde ifølge Bloomberg spået et fastholdt program på 375 mia. pund.

Herefter rettede fokus sig mod USA og den ugentlige opgørelse over antallet af nytilmeldte ledige. Frem mod offentliggørelsen kravlede renten så småt op igen. Men antallet viste sig større end ventet, og derefter gled renten igen.

I alt 269.000 amerikanere meldte sig som førstegangsledige sidste uge. Ifølge et estimat indsamlet af Bloomberg var der blandt økonomerne i snit ventet 265.000 nye ledige.

/ritzau/FINANS