Aktier: Holdt i plus af positive Novo-takter

Der er ikke liv og glade dage på børsen tirsdag, men mundvigene vender dog op på investorer og handlere, da det danske eliteindeks lige netop er i plus med indeks-sværvægteren Novo Nordisk i front og TDC i bund.

- Var det ikke for Novo Nordisk, havde det danske marked retning mod syd, som de øvrige europæiske markeder, anfører senioraktierådgiver i Nordea Jesper Bamberger over for Ritzau Finans.

De tre største indeks i Europa sætter sig med omkring 0,6 pct.

Det danske eliteindeks stiger med 0,1 pct. til 944,68, hvilket - hvis niveauet holder - vil være nok til at sætte lukkerekord. Til gengæld er der godt et indekspoint op til højeste niveau, der er målt på en handelsdag - 946,17 - fra den 2. marts.

Sol og vind er dog ligeligt fordelt mellem aktierne, da 10 aktier stiger, og 10 aktier falder.

Novo har fået løftet sit kursmål hos det amerikanske børshus Jefferies til 345 kr. fra 320 kr. Det er et stykke over slutkursen mandag på 320,60 kr., hvor Novo-aktien faldt med 0,2 pct., men berettiger uændret til anbefalingen "hold". Novo stiger 1,6 pct. til 325,70 kr.

- Der er godt momentum i aktien for øjeblikket. Saxenda-data får aktien til at køre videre. Artikler i USA om en snarlig lancering i USA hjælper også med. Desuden skriver Jyllands-Posten, at der kan skrues op for andelen af diabetes-markedet. Dertil er disse underliggende positive faktorer tilsat et pænt drys styrket dollar, forklarer Jesper Bamberger.

I bunden ligger TDC uden selskabsspecifikke nyheder med et kursfald på 1,4 pct. til 51,45 kr.

Også A.P. Møller-Mærsk-aktierne sætter sig. B-aktien falder med 1,2 pct. til 15.200 kr. efter kursrekord mandag.

Rederiet har netop lukket tjenesten Daily Maersk inden for containerfart på grund af manglende villighed blandt kunderne til at betale ekstra for pålidelig service. Mærsk er desuden ifølge Berlingske Business klar til at sælge sin ejerandel i offshore-rederiet Esvagt.

- Olieprisen falder desuden lidt igen, forklarer Jesper Bamberger.

ISS, der er regnskabsaktuel på torsdag - på etårsdagen for selskabets børsnotering sidste år - er på rekordkurs med en stigning på 0,8 pct. til 210,80 kr. - det højeste niveau nogensinde.

ISS' kursmål hos SEB er hævet til 250 kr. - en stigning fra 230 kr. - og er fortsat ledsaget af anbefalingen "køb".

Blandt sidepaprierne kører Bavarian Nordic til vejrs igen og er på det højeste siden meddelsen om partnerskabet med medicinalselskabet Bristol-Myers Squibb om kræftmidlet Prostvac. Selskabet er regnskabdsakrtuelt onsdag morgen.

- Regnskabet kan denne gang være mere interessant end normalt for biotekselskaber. Det er blandt andet første gang, at analytikere får mulighed for at stille spørgsmål til Bristol-Myers Squib-aftalen, lyder forklaringen fra Jesper Bamberger.

Han frygter, at markedet har for høje forventninger til indtjeningen i 2015, og det kan skuffe og medføre et midlertidigt og måske kortvarigt tilbagefald i aktien.

Nordea anbefaler dog "køb" og sætter kursmålet til 360 kr.

Med til at løfte aktien tirsdag er, at analysehuset Maxim Group, der ifølge Nordea er specialiseret i biotekaktier, løfter kursmålet for Bavarian Nordic, så det nu hedder 391,02 kr. mod tidligere 282,73 kr. Anbefalingen hedder fortsat "køb".

Af otte analytikere, der følger aktien ifølge Bloomberg News, anbefaler syv "køb" og en enkelt anbefaler "sælg". Det gennemsnitlige kursmål ligger på 344 kr. Bavarian Nordic stiger med 4,7 pct. til 334 kr.

Senere efter børslukketid ventes Royal Unibrews årsregnskab, og herfra kan der være en lille skuffelse under opsejling, mener Nordea.

- Vi ser risiko for, at markedets forventninger til 2015 er lidt for høje. Royal Unibrew er formentlig lidt presset i Finland samt på markederne i Baltikum, siger Jesper Bamberger.

Han venter ikke desto mindre, at det går godt med integrationen af det finske bryggeri Hartwall, men Nordea ligger lidt lavere end markedsforventningerne til Unibrews resultater i 2015, der er en medianomsætning på 6185 mio. kr. og et driftsresultat på 885 mio. kr. ifølge estimater indsamlet af SME Direkt for Ritzau Finans.

- Man skal også være opmærksom på, at Unibrew er kendt for at være lidt konservativ, når det kommer med forventninger. Det, der så kan trække i den anden retning, er større end ventede aktietilbagekøb og udbytter, siger Jesper Bamberger.

Forventningen i Nordea er et aktietilbagekøb i 2015 på 250 mio. kr. samt et udbytte for det overståede regnskabsår på 30 kr. per aktie.

Unibrew ligger tirsdag middag i 1229 kr. - 0,2 pct. højere end mandag.

/ritzau/FINANS