Aktier: Højere oliepris trak smil frem hos råvareselskaber

De amerikanske aktier landede næsten uændret mandag. Råvareproducenterne havde dog medvind på en dag med stigende oliepriser - og det udlignede nedgangen i blandt andet teknologiaktierne.

I det brede S&P 500-indeks steg Exxon Mobile Corp. med 2,6 pct. til et fire måneders højdepunkt, mens Monsanto steg med 3 pct. på en dag, hvor Microsoft og Apple faldt med op til 1,1 pct., mens Netflix mistede pusten og faldt med 6 pct.

Samlet endte S&P 500 mandag 0,1 pct. højere i indeks 2001,76, hvilket betyder, at indekset er steget fem dage i streg, Det er ikke set siden oktober sidste år. Dow Jones-indekset steg med 0,4 pct. til 17.073,95, mens Nasdaq gik den anden vej og faldt med 0,2 pct. til indeks 4798,25.

Det er første gang i over otte uger, at Dow Jones lukker over indeks 17.000, skriver Bloomberg News.

- Den store historie er igen råvarer med en oliepris, der bare fortsætter med at bevæge sig op og stige til op over 40 dollar, siger Thomas Garcia, aktiechef hos Thornburg Investment Management, til Bloomberg News.

Tirsdag morgen er begejstringen dog taget noget af på de asiatiske børser, som falder med hele vejen rundt. I Tokyo ligger de store indeks med kursfald på 0,7 pct., og de amerikanske aktiefutures trækker ned med 0,3-0,4 pct.

Allerede nu vender investorerne blikket mod rentemødet i Den Europæiske Centralbank (ECB) på torsdag samt mødet i den amerikanske af slagsen, Federal Reserve, hvor den pengepolitiske komité samles 15. marts.

- Vi vil se en periode med øget volatilitet, og det er et meget frustrerende miljø. Forventningerne til ECB vil fylde meget i denne uge, hvor man venter, at centralbanken vil ty til ekstraordinære foranstaltninger, siger Eric Wiegand, senioraktiechef hos Private Client Reserve af US Bank, til Bloomberg News.

I S&P 500-indekset steg energisektoren med 2,4 pct., mens råvareproducenterne steg med 1,2 pct. Energiproducenterne steg under ét til det højeste niveau siden 4. december sidste år. Murphy Oil Corp. steg mere end 10 pct., mens Chevron Corp gik 3,1 pct. op. Stigningerne går hånd i hånd med stigende oliepriser, der nåede op på over 40 dollar for en tønde Nordsøolie.

Aluminiumsproducenten Alcoa steg mandag med 4,9 pct. til det højeste niveau i år, stålproducent Nucor lagde 4,2 pct. til aktiekursen, hvilket er den højeste i seks måneder. Prisen på jernmalm steg mandag, efter at de kinesiske myndigheder i forbindelse med Folkekongressen signalerede vilje til at understøtte den økonomiske vækst. Og det øger udsigterne for forbruget af stål.

Mens råvareselskaberne steg, var mandag en sort dag for teknologiselskaberne. Facebook og Alphabet faldt i mandagens handel med op til 2,3 pct. Der var også fald til Mastercard og Visa, der faldt henholdsvis 1,9 pct. og 2,7 pct.

/ritzau/FINANS

 

Charlotte Mackeprang +45 33 30 03 61 Ritzau Finans, E-mail:finans[AT]ritzau.dk, www.ritzaufinans.dk