Aktier: H&M banket til bunds i blødt marked

Den svenske tøjkoncern H&M hagles ned på børsen fredag, hvor selskabets salgstal for fjerde kvartal - og planer om butikslukninger - er blevet taget særdeles dårligt imod af investorerne.

Arkivfoto. H&M hagles ned på børsen fredag. Fold sammen
Læs mere
Foto: THOMAS PETER

Aktien blinker allermest rødt af alle i det brede europæiske Stoxx 600-indeks, der falder 0,4 pct. og bevæger sig mod sin tredje dag i træk med tilbagegang.

De europæiske aktier er til dels ramt af profithjemtagning, da usikre politiske vinde i både Europa og USA får flere til at placere pengene i mere sikre investeringer.

For H&M er det dog nyheden om et overraskende fald i omsætningen i fjerde kvartal af den globale modekoncerns regnskabsår. Salget faldt 4 pct. - eller 2 pct. målt i lokal valuta - til 50,4 mia. svenske kr. Der var ellers ventet 53,9 mia. svenske kr. af analytikerne ifølge Bloomberg News.

Det koster på kursen, og H&M-aktien ligger 15,1 pct. lavere kort efter middagstid.

Der er mere svensk i bunden af Stoxx 600, da den næstmest faldende aktie er Skanska. Entreprenørvirksomheden falder 5,1 pct., efter at analytikerne hos Bank of America - Merrill Lynch har valgt at sænke anbefalingen af aktien.

Den nye anbefaling lyder på "underperform" mod tidligere "neutral", fremgår det af et morgenbrev fra banken ifølge nyhedsbureauet Direkt.

Endnu en af de pressede aktier er Ryanair, som er truet af mulige strejker. Men topchef Michael O'Leary varsler nu, at selskabet overvejer at anerkende piloternes fagforeninger, hvilket ville være et nyt skridt for lavprisselskabet. Det hindrer dog ikke aktien i at falde 4 pct. på børsen i Dublin.