Aktier: Himmelflugten understreget med fire rekorder på Wall Street

De amerikanske aktiehandlere genoplivede Wall Street-euforien mandag, hvor de fire væsentligste indeks - S&P 500, Dow Jones, Nasdaq og Russel - alle lukkede på det højeste niveau nogensinde. Det er ikke sket før på denne side af årtusindskiftet.

ARKIVFOTO: Wall Street Fold sammen
Læs mere
Foto: STAN HONDA
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Rekorderne blev en realitet efter at stigende oliepriser sendte energiselskaberne med over i gruppen af stigende segmenter, der har nydt godt af udsigterne til fornyet vækstmomentum efter valget af Donald Trump som kommende præsident.

Samlet blev det til en gevinst i S&P 500-indekset på 0,8 pct. til 2198,18, mens de tunge aktier i Dow Jones steg knap 0,5 pct. til 18.956,69. Nasdaq-papirerne sluttede med et plus på 0,9 pct. i 5368,86, og Russel-indekset, der indeholder de mindre selskaber, sluttede med en stigning på 0,5 pct. i 1322,23.

Tirsdag morgen er aktiemarkederne i Fjernøsten generelt stigende. De amerikanske aktiefutures fortsætter samtidig de positive takter med stigninger på 0,3-0,5 pct.

»Det er tryk på den øvre ende af aktiemarkederne som følge af den fornyede tro på, at der er skattelettelser og stimulus-forbrug på vej i 2017 og 2018. Det samlede aktiemarked tager bestik af det, og de handler på en overbevisning om, at både omsætning og resultater vil stiger i 2017,« siger kapitalforvalter Chad Morganlander fra Stifel, Nicolaus & Co. i New Jersey til Bloomberg News.

NÆSTEN FULDT HUS

Af S&P 500-indeksets 11 undergrupper lukkede de 10 i plus. Kun ejendomsselskaberne, der blev skilt ud som selvstændig undergruppe for nylig, vendte med et tab på 0,2 pct. næsen nedad.

Modsat lå energipapirerne helt i top. Oliepriserne steg næsten 4 pct., efter at Iran signalerede optimisme om, at Opec vil acceptere at mindske udbuddet, mens Irak indikerede, at man vil komme med nye forslag, som skal hjælpe med at styrke kartellets sammenhold inden næste uges møde i Wien.

Oliemastodonterne Exxon Mobil og Chevron steg 1,4 pct. og 0,9 pct., mens Marathon Petroleum lagde hele 8,9 pct. til aktiekursen.

Energipapirerne blev fulgt af råvareselskaberne, der som gruppe steg 13 pct. Freeport-McMoran steg 5,7 pct. og Dow Chemical samt Du Pont hver øgede kursen med 1,5 pct og 1,8 pct.

Også tech-aktierne klarede sig godt. Blandt andet Facebook, der har haft ørerne i maskinen med kursfald på 12 pct. i løbet af kort tid, blev noteret for en stigning på godt 4 pct. efter annonceringen af et tilbagekøbsprogram for samlet 6 mia. dollar efter børstid fredag.

Amazon var også at finde blandt de bedre aktier. Nethandelsgiganten ligger ifølge medier rapporter i forhandlinger om rettighederne spil på blandt andet NBA og NFL. Aktien steg 2,6 pct.

Finansaktierne notere en stigning på 0,3 pct. Segmentet har med et gevinst på 14 pct. været den helt store vinder i S&P siden indekset sidst satte rekord i august.

Også energiproducenter er blandt de bedre, mens grupper, der normalt har været eftertragtede på grund af deres høje udbytter, er faldet i takt med, at renterne er steget. Ejendomsselskaberne og tele-koncernerne er således faldet mere end 11 pct.