Aktier: H+H til tops mens C20 går i rødt

Humøret er vrissent på børserne i Europa fredag, og ved middagstid er det danske C20 Cap-indeks ingen undtagelse, da det falder 0,9 pct. til 1121,34 - især trukket ned af Novo Nordisk.

Foto: Iris. Fold sammen
Læs mere

Uden for eliteindekset belønnes H+H International dog pænt for et virksomhedsopkøb til 800 mio. kr., der vil løfte selskabets omsætning med en halv milliard.

USA SPREDER DÅRLIG STEMNING

Den generelle nedturen følger i hælene på fald i USA torsdag efter dansk børslukketid og forklares med, at der atter er skabt usikkerhed om den amerikanske skattereform.

Selv om Kongressens republikanere havde indgået en aftale om den endelige udformning af skattereformen onsdag, oplyste to republikanske senatorer - Marco Rubio og Mike Lee - således torsdag, at de ikke vil bakke op om lovforslaget uden ændringer i børnefradraget.

Faldet i USA skete, på trods af at PMI-målinger fra Japan, Europa og USA havde vist høj aktivitet i erhvervslivet.

»Når aktiemarkederne alligevel ikke rigtig ville gøre noget væsen af sig, skyldes det i høj grad en lind strøm af nyt og rygter om forskellige senatorers særønsker og udfordringer med det foreliggende samlede skatteudspil til Kongressen.«

»Den tendens til støj fra amerikansk politik skal man forvente vil fortsætte, indtil det sidste pennestrøg er sat på en aftale«, vurderer chefstrateg i Nordea Philip Jagd i en morgenkommentar.

VESTAS OG NOVO I BUNDEN

Vestas, der påvirkes, hvis skatteaftalen ændrer i de nuværende tilskudsordninger til vindmøllestrøm, var torsdagens kursmæssige højdespringer i C20 Cap, efter at det rygtedes, at reformplanerne alligevel ikke vil blive så skadelig for branchen.

Fredag er Vestas-formand Bert Nordberg på banen i et stort interview med Finans, hvor han blandt andet fortæller, at han har beskyttet Vestas mod et overtagelsesforsøg, og at han vil gøre det samme igen om nødvendigt.

Vestas-aktien falder 0,8 pct. til 420,90, men det kan hænge sammen med, at aktien torsdag steg 7,1 pct. efter de lovende amerikanske meldinger.

Novo Nordisk er C20-bundskraber, efter at medicinalaktien har fået sænket anbefalingen af den tyske bank DZ til "sælg" fra "hold". Novo-aktien falder 3,0 pct. til 326,40 kr. og er dermed med til at holde C20 nede qua sin store indeksvægt.

Bedst i C20 Cap går det Ørsted, der følger med den europæiske energisektor højere. Det tidligere Dong stiger 0,7 pct. til 348,50 kr.

H+H TILJUBLES FOR OPKØB

Uden for C20 Cap er der markant ekstra aktivitet i H+H International, der for en sjælden gangs skyld er blandt de 15 mest handlede aktier på hele fondsbørsen. På en halv dag er der allerede handlet lige så mange H+H-aktier som de seneste tre uger til sammen.

Selskabet har været på opkøb hos Heidelbergcement og overtager selskabets tysk-schweiziske afdeling inden for kalciumsilikat for 818 mio. kr.

Med købet øger H+H sin omsætning med 500 mio. kr. og sit driftsoverskud (EBITDA) med 100 mio. kr., samtidig med at virksomheden bliver Europas næststørste producent af kalciumsilikatenheder.

I forbindelse med handlen er Danske Bank trådt til for at finansiere transaktionen. Hen over det næste år vil H+H evaluere forskellige finansieringskilder for at opretholde "en fornuftig kapitalstruktur".

Aktien i H+H stiger 5,4 pct. til 127,50 kr. - tæt på det højeste siden 2009.

Kreditvurderingsinstituttet Moody's vurderer i en ny analyse, at Tryg og forsikringsselskabet If P&C Insurance vil fortsætte med at distancere deres europæiske konkurrenter, da de to selskaber nyder godt af førende markedspositioner og stærke finansielle profiler. Tryg falder dog med 1,0 pct. til 152,10 kr.