Aktier har mistet 43.000 milliarder kroner i værdi siden nytår – de næste dage bliver »skelsættende«

Det går vildt for sig på aktiemarkedet i øjeblikket, og de næste dage afgør, om det bliver endnu vildere. Den amerikanske centralbank holder nemlig rentemøde, og investorerne vil vende hvert ord fra chefen, Jerome Powell. Der er dog ingen grund til panik, siger dansk storinvestor.

Det er et hårdt liv at investere i aktier i øjeblikket. 2022 er ikke kommet godt fra start, men en dansk investor er ikke bekymret. Fold sammen
Læs mere
Foto: Timothy A. Clary/AFP/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvor skal aktiemarkedet hen?

Det spørgsmål ligger mange investorer på sinde i øjeblikket, efter at aktier den seneste tid er blevet godt og grundigt rundbarberet. Mandag havde danske aktier sin sjetteværste dag nogensinde, og siden nytår har globale aktier samlet mistet 6.500 milliarder dollar svarende til knap 43.000 milliarder kroner i markedsværdi. C25-indekset er i korrektion, det samme er nu det toneangivende amerikanske S&P 500, og flere europæiske markeder er faldet over fem procent på blot den seneste uge.

Om det fortsætter kommer helt an på, hvad der sker onsdag i Washington. Her kommer den amerikanske centralbank med sin seneste renteudmelding, og det vil ifølge strateger være med til at diktere investorhumøret på den korte bane. En af grundene til den seneste renteuro er nemlig, at centralbanken, også kendt som Federal Reserve, er vågnet op til den hurtigt stigende inflation i USA og derfor nu vil sætte alle sejl ind for at tøjle den.

»De næste par dage bliver skelsættende. Så meget afhænger af kommunikationen fra Fed, og om de finder den rette balance mellem at tage inflationen alvorlig og ikke at hæve renten for aggressivt,« siger Chris Erlam, senior markedsanalytiker hos Oanda i London.

Rentestigning i marts

Centralbankchef Jerome Powell har allerede givet markedet et hint om, hvad det kan forvente: Det gigantiske opkøbsprogram, der blev søsat under den første coronapanik i marts 2020, vil blive afsluttet i marts, og renterne vil blive sat op umiddelbart efter.

Investorerne venter i spænding på, hvad Powell vil sige til onsdagens pressemøde. Har han kun øje for den høje inflation, eller vil han komme med en redningsplanke til aktiemarkedet? Fold sammen
Læs mere
Foto: Brendan Smialowski/Reuters/Ritzau Scanpix.

Markedet har derfor ifølge CME Groups renteovervågningsværktøj indregnet en 90 procent sandsynlighed for en rentestigning i marts. For rentemødet denne onsdag er forventningen, at Powell vil forberede markedet på strammere pengepolitik til foråret, men altså ikke trykke på aftrækkeren endnu.

»Det mest sandsynlige scenario er, at Fed »holder sig til manuskriptet« og lader renten og den nuværende tidsplan for opkøbsprogrammet være uændret. Men der er nogle investorer, der utvivlsomt håber på, at Powell har opdaget, at aktiemarkedet er udfordret og derfor vil komme til undsætning med nogle dueagtige kommentarer,« siger Matt Weller, global chefstrateg hos StoneX Financial i New York.

I finansverdens lingo er duer et udtryk for lempelig pengepolitik, hvorimod høge står for stramninger.

Ingen redningsplanke

De seneste år, når aktiemarkedet har fået tæsk, er centralbanken dukket op med en redningsplanke, og investorerne har til en vis grad vænnet sig til, at der er en bagstopper. Det så vi for eksempel efter den voldsomme korrektion i efteråret 2018, da Fed kort efter begyndte at sætte renten ned. Det samme skete under markedets nedsmeltning i marts 2020. Dér introducerede centralbanken sit hidtil hidsigste opkøbsprogram for at stoppe blodbadet på de finansielle markeder. Begge gange vendte markedsstemningen med det samme, og aktierne fortsatte mod nye rekordniveauer.

Denne gang er centralbanken dog bundet af, at inflationen er ubehageligt høj, og ikke på samme måde som før kan lempe pengepolitikken.

»Derfor kan onsdagens møde føre til endnu en nedtur i risikofølsomme aktiver som aktier, selvom det falder ud som forventet. Når det så er sagt, vil enhver antydning af forsinkelse eller tøven med hensyn til rentestigninger hjælpe de hårdt prøvede aktier, mens en tidlig afslutning på QE (opkøbsprogrammet, red.) kan forstærke det seneste aktieudsalg,« tilføjer Matt Weller fra StoneX Financial i New York.

Der er altså en relativ stor risiko for at blive skuffet, selv hvis Powell gør præcis det, han har sagt, han vil gøre.

Søg dækning i bankaktier

Uanset hvad der sker onsdag, er der ifølge den erfarne storinvestor Jens Løgstrup ingen grund til panik. Han påpeger, at økonomien stadig er solid verden over, og at vi de seneste år har set aktieafkast, der ligger langt over det historiske gennemsnit. Sidste år steg danske aktier for eksempel 17 procent og 34 procent i 2020.

»Det, man skal huske på, er, at markedet altid har undersøgt og vurderet den mindste form for frygt, der nu kan være. Vi er nu i en tid, hvor markedet indtil nytår var steget meget, så det er naturligt, at folk bekymrer sig, om det kan fortsætte. Hvis du går tilbage til efteråret 2021, var spøgelset det kinesiske Evergrande, men det spøgelse er næsten glemt i dag,« siger Jens Løgstrup.

»Det er jo helt klart, at ja, vi er i gang med en korrektion, og ja, man skal da holde ekstra øje med tingene lige nu. Men nej, vi står ikke på kanten af en krise, og nej, der er ikke alvorlige problemer med økonomien eller andet, som gør, at man børe være urolig,« siger Jens Løgstrup.

Jyske Bank er C25s højdespringer i år med en kursstigning på 11 procent. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix.

Derfor har han holdt hovedet koldt og intet solgt gennem den seneste turbulens. Hans portefølje er »kun« faldet fem-seks procent siden nytår, hvilket er væsentligt mindre end C25s fald på 13 procent. Det skyldes især, at knap 40 procent af hans portefølje ligger i bankaktier, der netop klarer sig godt i det nuværende miljø. Hans største aktiepost er i Jyske Bank, som er steget 11 procent i 2022.

»Det var ventet, at inflationen ville stige, og det var ventet, at der ville komme rentestigninger. Hvis man skal positionere sig i et sådan marked, så tror jeg, det er meget vigtigt, at man har pænt med bankaktier, fordi bankerne vil drage fordel af en rentestigning,« siger han.

»Jeg tror, at bankerne får et år eller to, hvor de vil stige mere end resten af markedet.«

Rentemeldingen fra den amerikanske centralbank kommer ud onsdag klokken 20 dansk tid, og Jerome Powell holder pressemøde en halv time senere.