Aktier har lige haft den største fest i fire år – kommer tømmermændene nu?

Danske aktier lukkede første kvartal med den største stigning siden 2015, men investorerne skal ikke vænne sig til den slags gevinster. Der er nemlig ingen amerikansk centralbank til at agere redningsplanke i andet kvartal, og det er op til virksomhederne og økonomien at drive aktiekurserne højere op.

Første kvartal er slut på aktiemarkederne, og det bød på de største gevinster i flere år. Fold sammen
Læs mere
Foto: Don Emmert/AFP/Ritzau Scanpix

Nu er det officielt: De første tre måneder af 2019 blev det stærkeste kvartal for danske aktier siden starten af 2015 med en flot stigning på 13 pct. Det var endnu vildere i Kina, hvor det toneangivende CSI-300 indeks galoperede 29 pct., mens det amerikanske S&P 500 scorede en stigning på 12 pct. – det bedste kvartal siden 2009.

Aktiefesten udmærker sig – udover de historiske fakta – ved at ramme på et tidspunkt, hvor der faktisk ikke er særlig meget at muntre sig over. Nøgletallene fra verdens største lande har været sløje og peger på en afmatning. Analytikerne har nedjusteret deres forventninger til virksomheders indtjeningsevne. Og der er stadig masser af politisk ballade i USA og Europa – ikke mindst i forhold til Brexit, der faktisk burde have været afviklet i denne uge.

Det fænomenale aktieopsving har derfor været drevet af noget andet end de normale markedsdynamikker. Der er tre grundlæggende faktorer, som har spillet ind her.

1. Den amerikanske centralbanks kovending med hensyn til renter. Fed signalerede tilbage i december, at der ville komme to renteforhøjelser i 2019, men så gik aktiemarkedet i panik, og banken skiftede derefter kurs. Nu er stigende renter udelukket i 2019, hvilket har fjernet en kæmpe bekymring fra aktiemarkedet.

Læs: Hvad siger rentekurven om amerikanske recessioner?

2. Optimisme omkring en løsning på handelskrigen mellem USA og Kina. Konflikten mellem de to økonomiske stormagter pustede til panikken i slutningen af 2018, og alle positive udmeldinger fra de to lejre er i løbet af første kvartal blevet mødt med solide stigninger på aktier. Gnidningsfri global handel er set som afgørende for global økonomisk vækst, så det er derfor noget, investorerne følger tæt.

3. Aktierne var banket så langt tilbage i december, at de simpelthen var blevet attraktive, og et rebound var på sin plads.

Få Berlingskes Børsbarometer - hver dag


Hold dig opdateret med alt, hvad der sker på aktiemarkederne. Med Berlingske Business’ ugentlige aktieklumme får du det fulde overblik over finansmarkederne i ind- og udland og en analyse af, hvor finansmarkedet er på vej hen.

Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev bliver du klædt på til hele børsugen.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske mandag-fredag sender mig de seneste nyheder om aktier obligationer investeringer og status fra verdens børser. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan indeholde annoncer fra tredjepart og i visse tilfælde blive delt med disse. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

Det store spørgsmål nu er selvfølgelig, om opturen fra første kvartal kan fortsætte ind i andet kvartal. Markedet kan ikke regne med mere medspil fra Fed, så derfor er det nu økonomien og virksomhederne, der skal drive aktiekurserne højere. Og her kan der godt opstå problemer.

Der er nemlig tegn på, at den globale økonomi er på vej ned i gear, og Europas vækstmotor, Tyskland, har de seneste måneder flirtet med en recession. Den amerikanske økonomi er overordnet i fin form, men selv Fed har måttet erkende, at væksten nok aftager næste år. Allerede i næste uge bliver vi klogere på, hvor godt eller skidt det ser ud, når vi får de første tillidsindikatorer for USA og Europa på vej ind i det nye kvartal. Vi får også kongetallet – den amerikanske jobrapport – og det paradoksale kan være, at hvis vi får et stærkt tal, kan det sende aktierne ned, alene fordi det måske motiverer Fed til alligevel at hæve renterne.

Der er selvfølgelig det økonomiske wildcard fra Kina. Dér har politikerne de seneste måneder gjort alt, hvad de kunne, for at stabilisere økonomien, og det kan vise sig at give stærkere vækst og gevinster på børserne senere på året.

På virksomhedsfronten bliver regnskabssæsonen i april og maj afgørende. Det vigtigste er, hvad de store selskaber siger om fremtiden, og om de bekymrer sig om den globale vækst. Hvis de er upåvirkede af de nedslående nøgletal og leverer en runde solide regnskaber, kan det forlænge aktiefesten lidt endnu. Men hvis de nedjusterer deres indtjeningsforventninger, vil aktierne begynde at se dyre ud, og det kan sætte gang i en korrektion.

Selv hvis der kommer positive overraskelser hos både virksomhederne og økonomien, bliver andet kvartal næppe en gentagelse af første kvartals himmelflugt – så store stigninger kommer yderst sjældent i træk. Og som en af mine (mere pessimistiske) kilder sagde til mig: Hvis vi bare ender andet kvartal på de samme niveauer, som vi er på nu, skal vi være lettede.

Vi går altså nogle usikre måneder i møde.

Tre ting jeg talte med mine aktiekilder om i denne uge:

Defensive aktier er dyre, men ikke dårlige
De såkaldte defensive aktier, som for eksempel pharma, alkohol og energiselskaber, har haft en forrygende start på 2019, men nu er flere analytikere begyndt at nedjustere deres anbefalinger, fordi kurserne er steget så meget. Men ifølge Tue Østergaard, aktiechef hos ABG Sundal Collier, har det indtil videre været en rigtig dårlig ide at sælge den kategori fra. Han forklarer, at netop de aktier ser ud til fortsat at klare sig godt, hvis økonomien dykker og renterne fortsat ligger meget lavt. Derfor vurderer han, at de godt kan stige mere – selvom de blevet markant dyrere siden jul.

Tyske renter dykker igen – og får svært ved comeback
Tyske statsrenter er i denne uge blevet sendt i dørken og minder om de store fald, vi så i 2014, siger Tine Choi Danielsen, chefstrateg hos PFA. Dengang fik renterne et stærkt comeback i starten af 2015, men det kommer vi formentlig ikke til at opleve denne gang, ifølge Danielsen. Det er, fordi inflationen i øjeblikket er faldende, væksten aftagende og ECB fortsat vil føre løs pengepolitik.

Læs: Alle taler om rentekurven og recession – men hvad betyder det egentlig for aktierne?

Hvis alt nu går galt...
Bank of America Merrill Lynch er kommet med en liste over alt det, der kan gå galt for økonomien, og som ikke er priset ind i markederne. De største risici er, at de store pengepolititiske støtteprogrammer i Kina fejler og ikke booster økonomien, at det i Storbritannien ender med et »no-deal« Brexit, og at optimismen i det amerikanske samfund kollapser. Hvis alt går galt, kan det ende med en global recession, der formentlig starter i Kina, ifølge BofA.