Aktier: Handelskrigen holder Mærsk og C25 i skak

Der er fortsat forsigtighed at mærke på aktiemarkederne efter sidste uges salver i handelskrigen, som især rammer aktien i A.P. Møller-Mærsk og er med til at give en generelt flad stemning i C25 og de andre store, europæiske indeks mandag.

Præsident Donald Trump og hans store mund slog til igen med trusler om nye toldsatser på kinesiske varer for 200 mia. dollar samt verbale angreb på EU og verdenshandelsorganisationen WTO.

- Handelskrigen trækker stadig spor, og det har sat sig i markederne. Så er der også lukket i USA på grund af Labor Day, og det har også noget at sige i forhold til volumenerne, fortæller børsmægler Nikolaj Holmsgaard fra ABG Sundal Collier.

C25-indekset ligger ved 11.45-tiden 0,1 pct. lavere i 1170,8.

MÆRSK PRESSET IGEN

Handelskrigen er en torn i siden på A.P. Møller-Mærsk, der er afhængig af verdenshandel for at få fyldt containerskibene. Rederiet endte som taber i C25-indekset fredag, og mandag falder B-aktien yderligere 1,7 pct. til 9744 kr.

Genmab, Pandora og Vestas er også med i bunden af indekset. Sidstnævnte har fået sænket sin anbefaling af den norske bank DNB til "hold" fra "køb". Samtidig sænker analytiker Eivind Sars Veddeng sit kursmål for aktien i Vestas med 20 kr. til 470 kr. fra 490 kr.

Den norske bank havde haft en købsanbefaling af aktien i Vestas siden starten af februar, da aktien blev handlet i 422,30 kr.

Vestas-aktien falder mandag 1,0 pct. til 443 kr. - og en ny ordre på 159 megawatt (MW) til Senegal, Vestas' første aftale i landet, hjælper ikke på stemningen.

Bavarian Nordic er den mest stigende aktie i C25 med et løft på 4,8 pct. til 192,95 kr., uden at der er særligt nyt ude om biotekselskabet.

SAS OG B&O ER FLYVENDE

Uden for C25-indekset stiger SAS 5,2 pct. til 14,88 kr. Aktien fik allerede et godt løft fredag efter et positivt regnskab fra det skandinaviske luftfartsselskab, og mandag bidrager norske DNB til den gode stemning. Banken indleder dækning af aktien med anbefalingen "køb".

SAS' bestræbelser de seneste år på at sænke omkostningerne har båret frugt, mener DNB.

- De sænkede omkostninger vil, som vi ser det, fortsætte, i takt med at selskabet indfaser nye og mere brændstofeffektive fly de kommende år, lyder det fra den norske bank.

B&O følger med i toppen med et løft på 4,5 pct. til 156,80 kr. Aktien kan have fået medvind af, at selskabet mandag indleder det aktietilbagekøb, der blev varslet i årsregnskabet i juli og godkendt af generalforsamlingen forrige uge, mener Nikolaj Holmsgaard fra ABG.

I fodboldverdenen har AGF præsenteret nye forventninger til regnskabsåret 2018/19. Efter salg af Kasper Junker til AC Horsens og Aleksandar Jovanovic til spanske SD Huesca venter AGF nu et positivt resultat for 2018/19. AGF-aktien stiger 1,2 pct. til 0,255 kr.

Samtidig har Brøndby afsløret, at sportschef Troels Bech stopper ved årsskiftet. Aktien ligger 0,8 pct. lavere i 1,24 kr.