Aktier: Hård russisk virkelighed rammer Rockwool

Læs mere
Fold sammen

En sløj start for de danske aktier fredag morgen blev ud på formiddagen afløst af et rebound, inden den dårlige stemning atter tog ved, og derfor er retningen igen nedad sidst på formiddagen.

C20 Cap-indekset falder med 0,2 pct. til 895,92 ved 11.30-tiden, og uden for det fineste selskab synker Rockwool til bunds efter sløje tal for fjerde kvartal efter dansk lukketid torsdag.

Torsdag blev der ligeledes sået ny tvivl om Grækenlands fremtid, da Tyskland afviste et officielt forslag om henstand fra grækerne, og derfor synes parterne umiddelbart langt fra en løsning, inden eurozonens finansministre endnu engang mødes fredag eftermiddag klokken 15.

Rockwool blev i de sidste tre måneder af 2014 indhentet af virkeligheden i Rusland, som ellers ikke har ramt isoleringskoncernen i løbet af 2014, fordi isoleringsfasen ligger helt mod slutningen af et byggeprojekt, hvorfor Rockwool har haft mange projekter, der var sat i gang, før krisen i Rusland indtraf.

Det gav en dårligere end ventet præstation på toplinjen, driften og bundlinjen, og samtidig er udsigterne for indeværende år også skuffende i forhold til, hvad analytikerne havde sat næsen op efter. Og det kan sagtens føre til, at analytikerkorpset må skære i estimaterne for Rockwools 2015, vurderer Søren Løntoft Hansen, der er senioranalytiker hos Sydbank.

- Det kan der ikke være nogen tvivl om - det kommer vi til, siger analytikeren til Ritzau Finans.

- Regnskabet var dårligere end ventet over hele linjen. Især Østeuropa-regionen er virkelig ramt, og rublen trækker ned, mens jeg til gengæld egentlig synes, at udviklingen i Vesteuropa er hæderlig, fortsætter han.

De meldinger opfatter markedet som bekymrende, og Rockwools B-aktie falder som en sten - med 5,6 pct. til 740 kr.

Også presset er AaB, hvis fodboldhold torsdag aften led et 3-1 nederlag på hjemmebane i Europa League-turneringens sekstendedelsfinaler. Dermed er chancerne for avancement - og adgangen til flere præmiepenge - minimale for danmarksmestrene fra Aalborg. Aktien falder 3,2 pct. til 30 øre.

Blandt eliteaktierne fortsætter Pandora sin kursmæssige tour de force oven på tirsdag morgens flotte årsregnskab. Aktien stiger 2,3 pct. til 573,50 kr. og er dermed steget godt 25 pct. på knap fire handelsdage. Fredag hæver finanshuset Kepler Cheuvreux sit kursmål for aktien til 710 kr., det højeste blandt alle analytikere, der er registreret hos Bloomberg News.

Derudover er der fortsat fokus på bryggeriet Carlsberg, der er i vælten i fredagens aviser. Onsdag aflagde selskabet et halvsløjt årsregnskab og annoncerede en udskiftning af sin administrerende direktør.

Fredag skriver Berlingske, at Carlsbergs tiltag for at skabe mere værdi for aktionærerne ikke overbeviser de store investorer. Og ifølge Børsen savner aktionærerne meldinger om en ny strategi fra Carlsberg-toppen.

Aktien, der har svinget meget på det seneste, stiger dog forsigtigt med 0,2 pct. til 540,50 kr.

Novo Nordisk har indkaldt til generalforsamling og lægger op til nyvalg af Eivind Kolding, der er direktør for Novo A/S, til bestyrelsen. Også Sylvie Grégoire med en fortid i Shire og Mary Szela fra Melinta Therapeutics er nomineret til bestyrelsen i stedet for den tidligere Statoil-chef Helge Lund og Hannu Ryöppönen. Aktien falder med 1,2 pct. 293,80 kr.

Fredag er en relativt stille dag på regnskabsfronten. Auriga har i morgentimerne fremvist sine 2014-tal, men der er intet ændret i planen om at sælge datterselskabet Cheminova til amerikanske FMC. Handlen ventes stadig at give en udlodning på 323-325 kr. per aktie i løbet af 2015. Aktien falder 0,3 pct. til 312,50 kr.

For forsikringsselskabet Topdanmark er det dagen derpå efter regnskabet for fjerde kvartal torsdag middag. Efterfølgende har Handelsbanken sænket sin anbefaling af forsikringsaktien til "sælg" fra tidligere "reducer" og skåret kursmålet til 186 kr. fra 194 kr.

Norske DNB har omvendt hævet sit kursmål til 234 kr. fra tidligere 185 kr. og fastholdt anbefalingen "hold". Investorerne ser dog ud til at lægge mest vægt på Handelsbankens træk, og Topdanmark-aktien falder med 3,2 pct. til 225,20 kr. Torsdag endte aktien med en stigning på 1,2 pct.

Senere ventes der desuden halvårsregnskab fra det lille teknologiselskab SSBV-Rovsing.