Aktier: Grønt C20 med stigninger til banktrio

Læs mere
Fold sammen

Efter sidste uges kedelige afslutning på det danske aktiemarked var der mandag anderledes positiv stemning, som blandt andet bankerne nød godt af med mindre kursstigninger.

Samlet gik det danske eliteindeks, C20 Cap, op med 0,8 pct. til 1162,20. Det fulgte efter fredagens indeksfald på 1,6 pct., hvor langt størstedelen af de danske eliteaktier fik en tur med den røde pensel.

Anderledes positivt gik det indeksene på det amerikanske aktiemarked, der trods flere skuffende nøgletal tog nye stigninger og derved fortsatte den seneste tids rekorder. Og netop den udvikling kan have spillet ind på mandagens handel.

- Det er egentlig bare den bølge, vi ser Europa køre videre på i dag, lyder det fra Otto Friedrichsen, der er aktiestrateg i Formuepleje.

Herhjemme var bankerne blandt de stigende aktier, og Danske Bank førte an med en stigning på 1,5 pct. til 243,80 kr., mens Nordea og Jyske Bank fulgte efter med stigninger på henholdsvis 0,6 pct. til 80,70 kr. og 0,3 pct. til 353,50 kr.

Også i det resterende Europa havde banksektoren en god dag, og det kunne meget vel have at gøre med de stigninger, der på det seneste har været i særligt de tiårige renter, noterede Otto Friedrichsen.

- Hvis vi begynder at se rentestigninger, så er det nemlig noget af det, der kan være med til at understøtte den finansielle sektor - specielt fordi bankbalancerne i de store banker er den store udfordring. Den traditionelle indtjeningsmuskel i bankerne fungerer ikke i øjeblikket, fordi renterne er så lave, som de er, siger han.

I toppen af eliteindekset sluttede selskaber som ISS, Vestas og Chr. Hansen, uden at der dog var nyheder fremme omkring nogle af dem. ISS sluttede 1,9 pct. højere til 246,70 kr., Vestas gik op med 2,2 pct. til 555,50 kr., mens Chr. Hansen steg med 1,8 pct. til 552,50 kr.

Modsat sluttede Lundbeck i bunden efter et fald på 1,2 pct. til 357,70 kr. Medicinalselskabet fortsatte derved sidste uges store udsving, der fulgte oven på afskeden med den succesfulde topchef Kåre Schultz, som i stedet har valgt at takke ja til et job hos Teva, en israelsk producent af kopimedicin.

- Kåre Schultz har været meget effektiv til at tilpasse forretningen i forhold til effektivisering og omkostningsbesparelser, ligesom han i høj grad har prøvet at forme den fremtidige strategi.

- Nu er Lundbecks udfordring, at der skal eksekveres på den strategi, så nu skal de finde en mand, der kan eksekvere og følge op på de initiativer, som Kåre Schultz startede i Lundbeck. Og så længe vi ikke kan se den rette arvtager, så vil der være noget usikkerhed omkring selskabet, siger Otto Friedrichsen.

Uden for C20 var der fortsat fokus på Bavarian Nordic, efter at biotekselskabet fredag faldt 48,1 pct. på grund af nyheden om, at fase 3-forsøget med kræftmidlet Prostvac er blevet stoppet.

Flere analytikere har siden ændret deres anbefalinger i nedadgående retning for aktien, som dog også mærker støtte og bliver løftet af eksempelvis finanshusene Kempen og Cowen. Mandag steg Bavarian Nordic 7,6 pct. til 247,50 kr.

Endeligt holdt NKT mandag pressemøde omkring spaltningen i selskabet, der skal adskille Nilfisk og NKT. Det bliver tirsdag fulgt op af selskabets kapitalmarkedsdag.

Sammen med mandagens pressemøde offentliggjorde NKT blandt andet finansielle forventninger for Nilfisk, der sigter efter en organisk omsætningsvækst på 3-5 pct. årligt samt en EBITDA-margin før særlige poster på 13-15 pct. NKT-aktien faldt med 0,3 pct. til 501 kr.

/ritzau/FINANS