Aktier: Grønt blev vendt til rødt af godt nøgletal

De danske aktier faldt en smule tilbage torsdag efter en pæn stigning onsdag.

Læs mere
Fold sammen

Det meste af dagen holdt C20 Cap-indekset ellers skindet på næsen, men amerikansk nøgletal fra boligmarkedet fik ud på eftermiddagen vendt stemningen til det negative.


Særligt den tunge Novo Nordisk aktie var en klods om benet på C20 Cap-indekset, der endte med et fald på 0,1 pct. til 1025,38.

Lidt besynderligt, men som så ofte før, var det et ellers ganske positivt nøgletal, der vendte udviklingen, fordi markedet tager det som et tegn på, at der kan være stramninger på vej fra den amerikanske centralbank, Federal Reserve, tidligere end hidtil antaget.

- Alle gode tal bliver vendt til en fremskyndelse af renteforhøjelsen fra Federal Reserve, og det er derfor, at markedet har det svært. Markedet er bekymret for, at Fed kan finde på at hæve renten allerede i juni. Samtidig har vi et Europa, som har en meget stor volatilitet, og det tilskrives Grækenland, hvor situationen spidser til, siger Morten Kongshaug, der er investeringsstrateg hos Industriens Pension, til Ritzau Finans.

I C20 Cap-indekset trak Novo Nordisk gevaldigt ned med et fald på 1,9 pct. til 386,50 kr. uden større nyheder. Rivalen Sanofi har dog fået mulighed for at give kombinationsproduktet Lixilan et forspring i behandlingsprocessen hos de amerikanske sundhedsmyndigheder, FDA, skrev Bloomberg News torsdag med henvisning til den schweiziske storbank UBS.

I den anden ende trak TDC op med en stigning på 3,3 pct. til 50,50 kr. Teleselskabet har sat sin underskrift på en fireårig kontrakt med Trafikverket i Sverige, der ifølge det danske selskab har en værdi på 110 mio. kr., og aftalen kan forlænges med yderligere tre år.

Vindmølleproducenten Vestas faldt med 0,1 pct. til 347,90 kr. på trods af en ny ordre til Tyrkiet.

Vestas skal levere 82,5 megawatt (MW) til kunden Bak Enerji Üretimi, der opfører det såkaldte Yahyali-projekt. Leveringen af de 25 styk V126-3,3 MW-møller finder sted i første kvartal næste år, meddeler Vestas, der også har fået en tiårig serviceaftale på projektet.

Blandt de mindre selskaber var der en stribe regnskaber at forholde sig til torsdag, og det største kom fra materialistkæden Matas. Det viste fremgang på både toplinje, drift og bundlinje i fjerde kvartal af regnskabsåret 2014/15, men tilsyneladende ikke helt nok til at tilfredsstille investorerne.

Og spørger man selskabet selv, er der da også stadig en del udfordringer at slås med, selv om der generelt er tilfredshed med det overståede regnskabsår.

- Samlet vil jeg sige, at når jeg kigger mig over skulderen og ser på det år, der lige er gået, så er jeg glad. Men markedet er stadig udfordret med forbrugere, der ikke er kommet i gang, siger Terje List, der er administrerende direktør hos Matas, til Ritzau Finans.


Matas øgede sin omsætning i fjerde kvartal til 772,2 mio. kr. fra 744 mio. kr. i den tilsvarende periode et år tidligere, mens driftsresultatet (EBIT) blev løftet til 100,1 mio. kr. fra 87,9 mio. kr. i fjerde kvartal 2013/14.

På bundlinjen blev nettooverskuddet løftet til 63,1 mio. kr. fra 4,1 mio. kr. Matas-aktien faldt alligevel med 1,3 pct. til 155 kr.


Industriselskabet Skako fik prygl efter sit regnskab for første kvartal, der viste et fald i omsætningen til 70,2 mio. kr. fra 96,9 mio. kr. i den tilsvarende periode sidste år.

Driftsresultatet (EBIT) faldt til minus 3,7 mio. kr. fra minus 1,1 mio. kr., mens bundlinjen gav et underskud på 4,0 mio. kr. efter skat - et fald fra minus 2,3 mio. kr. i første kvartal 2014.

Skako-aktien faldt med 6,2 pct. til 24,40 kr.


Omvendt positiv var tonen omkring investeringsselskabet Luxor, som leverede en glædelig overraskelse ved at opjustere sine forventninger til hele 2014/15 efter de første seks måneder af regnskabsåret.

Luxor venter nu et resultat før skat på 5-9 mio. kr. mod tidligere 2-6 mio. kr. for hele regnskabsåret, og det fejrede investorerne ved at sende aktien op med 3 pct. til 325,50 kr.

Entreprenørselskabet Arkil steg med 0,1 pct. til 1086 kr. efter sit regnskab for første kvartal, som viste en stor fremgang i omsætningen, der voksede til 543,1 mio. kr. fra 431,8 mio. kr. i første kvartal sidste år.


Samtidig blev underskuddet på bundlinjen formindsket betydeligt, og forventningerne til hele 2015 blev fastholdt.


Også Erria, United International Enterprises, Victor International, Victoria Properties og Deltaq afleverede regnskaber torsdag.


/ritzau/FINANS