Aktier: Grønne Vestas kan ikke løfte sløjt C20

Udsvingene er ganske begrænsede på det danske aktiemarked fra handelsstart fredag, hvor retningen er en smule tilbage.

Læs mere
Fold sammen

Dermed følges der op på en negativ stemning i Asien, og investorerne kan ikke hente inspiration fra USA, hvor der var lukket torsdag grundet Thanksgiving. Det betyder, at mange også holder fri fredag, og derfor er der en stille ugeafslutning i vente.

- Jeg venter, at vi vil se moderate fald fra start fredag, og igen bliver det en relativt stille dag. Der er halv handelsdag i USA, og langt de fleste derovre benytter lejligheden til at holde lang weekend, sagde Torben Høyer, der er chefaktierådgiver i Nordea, inden åbningen til Ritzau Finans.

C20 Cap-indekset falder med 0,1 pct. til 1032,84 efter omtrent et kvarters handel. En pæn stigning til vindmølleproducenten Vestas kan dermed ikke sikre samlet fremgang.

På trods af en afdæmpet samlet udvikling er der dog umiddelbart rigeligt med selskabsnyheder at forholde sig til for investorerne.

Først og fremmest er der fortsat fokus på nogle af torsdagens centrale aktier. Bryggeriet Royal Unibrew steg eksempelvis med 7,7 pct. torsdag efter at have fremlagt et stærkt regnskab for tredje kvartal sent onsdag, men fredag trækkes noget af gevinsten hjem.

Siden regnskabet har en stribe finanshuse justeret på kursmålet for og anbefalingen af aktien. Blandt andet har japanske Nomura løftet sit kursmål til 345 kr. fra 290 kr. og gentaget anbefalingen "køb", mens Handelsbanken omvendt har sænket sin anbefaling til "reducer" fra "akkumuler".

- Unibrew kommer i fokus igen. Det var fuldt fortjent, at aktien steg torsdag, for selskabet bliver bare ved med at levere varen, siger Torben Høyer.

Fredag morgen vælger investorerne dog at trække noget af torsdagens gevinst hjem, og Unibrew-aktien falder med 2,7 pct. til 288,50 kr. fra start.

Fokus er der også igen til Bang & Olufsen, efter at aktien i selskabet hamrede i vejret torsdag, hvor det kom frem, at B&O-bestyrelsen er i dialog med en eller flere investorer omkring et potentielt købstilbud på Struer-selskabet.

Siden har både Sydbank og Nordea løftet anbefalingen af B&O-aktien til "hold" fra "sælg" - begge med den holdning, at der skal et reelt købstilbud til, før kursen på 72,50 kr., som aktien steg til torsdag, kan retfærdiggøres.

- Det kommer lidt som en overraskelse for mig, at dialogen kommer nu. Når man kigger på B&O, virker det til, at det de facto har været til salg i to år. Vi får at se, om det udmønter sig i et tilbud, for det er stadig vores holdning, at hvis der ikke kommer et tilbud, så er aktien ikke kursen værd, siger Torben Høyer.

Hos Sydbank har senioranalytiker Morten Imsgard nogenlunde samme holdning. Han vurderer, at B&O-aktien igen skal falde med mellem 23,4 pct. og 33,2 pct. efter torsdagen stigning på godt 30 pct., hvis ikke forhandlingerne udmønter sig i et tilbud, som bestyrelsen kan anbefale til aktionærerne.

Hvis det omvendt faktisk bliver til et anbefalet tilbud, er der dog mere at komme efter, vurderer han.

- Et købstilbud som bestyrelsen anbefaler vil efter vores vurdering kunne give en kursstigning i intervallet 20,2 pct. til 33,6 pct. fra lukkekursen torsdag, skriver Morten Imsgard i et analysenotat.

Fredag morgen falder B&O begrænset med 0,7 pct. til 72 kr.

Blandt elitepapirerne er der fredag rampelys til Vestas, der har fået indledt analysedækning hos Kepler Cheuvreux med den positive anbefaling "køb" og et kursmål på 500 kr.

Samtidig har den amerikanske storbank Goldman Sachs løftet sit kursmål for Vestas til 530 kr. fra 470 kr. og fastholdt anbefalingen "køb".

Vestas-aktien stiger med 1,6 pct. til 447,90 kr. fra start.

Også A.P. Møller-Mærsk tager rampelys fredag, hvor der er offentliggjort ugentlige tal for spotpriserne for containerfragt, der befinder sig på historisk lave og særdeles uprofitable niveauer.

Maersk Line og en stribe af containerrederiets rivaler har varslet ratestigninger på 1000 dollar per tyvefodscontainer (teu) per 1. december, og fredag viser data fra Shanghai Shipping Exchange, at Asien/Europa-raterne steg med 87,8 pct. til 554 dollar per teu i denne uge.

Det er dog ikke nok, lyder vurderingen fra Nordea.

- Det er kun lykkedes rederierne at komme igennem med en mindre del af de ønskede rateforhøjelser. Vi forventer yderligere rateforhøjelser næste uge, men de svage tal understreger, at der fortsat er svag volumen og hård konkurrence, siger Jesper Bamberger, der er senioraktierådgiver i Nordea, til Ritzau Finans.

Mærsks B-aktie falder med 1 pct. til 10.350 kr. i den tidlige handel.

Ingeniørkoncernen FLSmidth kan muligvis hente lidt positiv afsmitning fra, at Novo Nordisk Fonden gennem Novo A/S har øget sin ejerandel i selskabet til 10,05 pct. FLS-aktien falder dog med 0,2 pct. til 256,60 kr.

Ingrediensproducenten Chr. Hansen er bundprop med sit fald på 2,3 pct. til 427,10 kr. Der fragår udbytte på 4,70 kr. per aktie fredag.

Tilbage blandt sidepapirerne er der også opmærksomhed til luftfartsselskabet SAS, der offentliggør regnskab i december. Frem mod det har Nordea løftet sin anbefaling af aktien til "køb" fra "hold" i forventning om, at store besparelser vil lune i resultatopgørelsen.

- Ændringen kommer frem mod regnskabet, hvor de generelle besparelsestiltag, der er i gang, samt de lave oliepriser, der også betyder lavere brændstofpriser, gerne skulle slå igennem, siger Torben Høyer om anbefalingsløftet.

SAS-aktien stiger med 2,1 pct. til 14,90 kr.