Aktier: Grøn start i vente i USA op til byge af regnskaber

Der er stigninger i vente på det amerikanske aktiemarked mandag, hvor aluminiumsproducenten Alcoa uofficielt sparker gang i regnskabssæson, når selskabet efter børslukketid offentliggør tal for sidste år.

Omkring halvanden time før børsstart peger handlen med futures for de store aktieindeks i retning af plusser på 0,3-0,4 pct. fra ugens start.

Det er tiltrængt for investorerne, der i sidste uge oplevede den værste start på året i mands minde med fald på over 6 pct., hvis man måler på det brede S&P 500-indeks.

Sidste uge var påvirket af en stor nedtur på det kinesiske aktiemarked, hvilket blandt skyldtes svage nøgletal og frygt for en opbremsning i væksten.

- Forhåbentlig får vi lidt mere stabilitet ind i markedet og en mere korrekt retning. En bare nogenlunde regnskabssæson vil nemt kunne sætte gang i en genopblomstring i markedet, mens enhver skuffelse eller advarsler om fremtiden vil blive straffet, siger Patrick Spencer, vicechef for aktier hos kapitalforvalteren Robert W. Baird & Co., til Bloomberg News.

Blandt selskaberne vil mandagen bære præg af, at aluminiumsproducenten Alcoa uofficielt åbner døren for de kommende ugers regnskaber.

Inden da kan investorerne notere sig, at selskabet har vundet en ordre på 1,5 mia. dollar hos General Electric om levering af en række komponenter af blandt andet titanium og aluminium. Aktien stiger 1,9 pct. i formarkedet.

Også diagnostikselskabet Illumina ser ud til at gå en god mandag i møde efter en udmelding om, at det regner med en omsætningsvækst på 16 pct. i 2016.

Derudover vil Illumina ifølge Bloomberg News danne et nyt selskab, der skal udvikle en blodtest, som kan skanne for kræft. Her har blandt andre mangemilliardæren Bill Gates spædet til. Illumina-aktien stiger 4 pct. i formarkedet.

Også aktier som Apple, Netflix og Amazon ligger til at åbne i plus efter en skidt start på året.

I løbet af ugen vil 11 af de større selskaber aflevere tal for fjerde kvartal af 2015. Det gælder blandt andet storbankerne JPMorgan og Citigroup samt chipproducenten Intel.

Mandagen byder ikke på mange nøgletal af interesse for finansmarkederne, men investorerne vil kunne være med på en lytter, når et par af lokalcheferne i den amerikanske centralbank i løbet af dagen holder taler.

Det vil muligvis kunne give en indikation af takten for de kommende renteforhøjelser, efter at renten i december blev hævet for første gang siden 2006.