Aktier: Græske problemer og smådårlige regnskaber trak ned i USA

Læs mere
Fold sammen

De amerikanske aktiebørser endte med negative fortegn onsdag.

Den dårlige stemning kom efter at Grækenland igen tog overskrifterne i finansverdenen. Det var Den Europæiske Centralbank, der efter et møde mellem den græske finansminister Yanis Varoufakis og ECB-topchef Mario Draghi i Frankfurt oplyste, at ECB ikke længere vil suspendere bankens regler for så vidt angår den græske statsgæld. Derved indikerer ECB tvivl om den nye græske regerings vilje til at leve op til tidligere reformløfter.

- Det skete hurtigere end forventet og markedets er lidt chokeret. ECB øger presset og drejer på skruerne så græske banker ikke dør, men uret tikker. Investorerne troede, at ECB ville gøre det i slutningen af måneden, og at der måske inden da kunne landes en aftale. Det ser ikke sådan ud, siger chefstrateg Michael Block fra Rhino Trading Partners i New York til Bloomberg News.

Fra den lokale nøgletalsfront var der skuffende data fra ADP’s beskæftigelsesrapport, der viste en stigning på 213.000 job i januar. Økonomerne havde ifølge Bloomberg News i gennemsnit ventet en stigning på 223.000.

Til gengæld var de amerikanske indkøbschefers indeks over aktiviteten i servicesektoren, ISM non-manufacturing, med en stigning fra 56,5 til 56,7 højere end ventet, da der ifølge Bloomberg News var forudset et fald til indeks 56,4.

Onsdag sluttede med et minus i S&P 500-indekset på 0,4 pct. til 2041,51. De tunge aktier i Dow Jones lukkede med en marginal stigning i 17.673,02, mens Nasdaq-aktierne faldt 0,2 pct. til 4716,70.

Blandt selskaberne var der fald blandt medicinalselskaberne. Gilead Sciences kom med regnskab for fjerde kvartal, men på trods af en bedre end ventet omsætning, skuffede forventningerne på grund af rabatter på blockbusterprodukter mod leverbetændelse. Aktien blev straffet med et kursfald på 8,2 pct.

Medicinalgiganten Merck & Co. landede en lidt bedre indtjening i fjerde kvartal end ventet. Til gengæld skuffede udsigterne for 2015, og aktien dykkede 3,2 pct.

I den anden af skalaen drønede General Motors frem efter et stærkt regnskab for fjerde kvartal. Bundlinjen var godt 40 pct. bedre end forventningen i markedet, og samtidig hævede den amerikanske bilproducent udbyttet for fjerde kvartal, hvilket også kom bag på analytikerne.
General Motors steg 5,4 pct.

Whirlpool og Disney, som begge rapporterede højere indtjening end forventet sent tirsdag, avancerede henholdsvis 6,9 og 7,6 pct.

Den amerikanske fastfoodkæde Yum Brands, der står bag Kentucky Fried Chicken, Pizza Hut og andre kulinariske lækkerier, kæmper fortsat med at få kunderne tilbage i butikkerne i Kina efter en lang række af fødevareskandaler. Nettoresultatet faldt 29 pct. til korrigerede 61 cent per aktie, hvor konsensus hos analysefirmaet Zacks lød på 65 cent per aktie.

På trods af de kinesiske problemer, gjorde Yum det bedre end ventet. Same-store salget i Kina faldt 16 pct. i fjerde kvartal, hvor analytikerne havde frygtet en salgsnedgang på 19,4 pct. Og den langsomme forbedring i Kina vil fortsætte med at tage fart i 2015, hvilket sendte aktien 1 pct. op i eftermarkedet.

Torsdag morgen ligger de amerikanske aktiefutures med fald på 0,2 pct. i Asien.