Aktier: Græske meldinger trak Wall Street ned

Læs mere
Fold sammen

De amerikanske aktier vendte næsen sydpå i mandagens handel på Wall Street.

Investorerne blev i stigende grad bekymret over udviklingen i Europa, hvor den ny græske premierminister, Alexis Tsipras, i en tale holdt fast i sine valgløfter og varslede tiltag, som vil bryde med de krav, der blev stillet fra blandt andre EU i forbindelse med landets redningspakke.

Meldingen kommer op til det vigtige EU-topmøde i Bruxelles onsdag, hvor de 28 regeringsledere mødes første gang efter regeringsskiftet i Athen. Grækenland er ikke på dagsordenen officielt, men det er første gang, at Tsipras møder sine kolleger i samlet flok.

- Der er usikkerhed omkring situationen i Grækenland, og så længe den bliver hængende, vil der være gentaget tiltagende og aftagende bekymring. Og at oliepriserne holdt sig oppe i dag, i stedet for at gå sydover, hjalp markedet til at imødegå endnu større kursfald, siger chef investeringsstrateg Bruce Bittles fra RW Baird & Co. i Milwaukee til Bloomberg News.

Mandag sluttede med et fald i S&P 500-indekset på 0,4 pct. som sendte indekset ned i 2046,74. De tunge aktier i Dow Jones lukkede også med et drop på 0,5 pct. i 17.729,21, mens Nasdaq-aktierne faldt 0,4 pct. til 4726,01.

Fra selskaberne fortsætter den amerikanske regnskabssæson i denne uge. Mandag indtager spil- og legetøjsproducenten Hasbro en af hovedrollerne på regnskabsscenen med et stærkt regnskab for fjerde kvartal. Bundlinjen overraskede positivt, men omsætningen lå lidt under det ventede i kvartalet. Aktien steg 7 pct.

Også Motorola Solutions var med på vognen. Kilder oplyste over for Bloomberg News, at selskabet er i færd med at undersøge mulighederne fra et salg, og aktien blev sendt 4,8 pct. op.

De stigende oliepriser tyngede luftfartsselskaberne og med samtidige svage januartrafiktal fra American Airlines og Southwest Airlines var der lagt op til kursfald som ved dagens afslutning var nået op på henholdsvis 3,4 pct. og 2,0 pct.

McDonalds salgsstatistik for januar skuffede med en tilbagegang på 1,8 pct. på verdensplan eller en god del mere end det estimerede fald på 1,2 pct. Burgerkædens aktie faldt med 1,4 pct.

Teleselskabet Qualcomm oplyste om en bøde på ca. 975 mio. dollar til de kinesiske myndigheder for at bilægge en tvist vedrørende overtrædelser af landets konkurrencelovgivning. Men selskabet hævede samtidig prognosen for regnskabsåret 2015 en smule gennem en opjustering af de nedre grænser for intervallerne for omsætning og resultat. Aktien steg 2,8 pct. i eftermarkedet.

Tøjkæden GAP rapporterede efter børstid sammenlignelige salg for januar. Salget var klart lavere end forventet, men de foreløbige resultater for fjerde kvartal var bedre end ventet, hvilket hjalp aktien til en stigning på 0,5 pct. i eftermarkedet.

Senere på ugen kommer regnskaber fra blandt andre Coca-Cola, Cisco og Time Warner.

Tirsdag morgen ligger de amerikanske aktiefutures med stigninger på knap 0,1 pct. i Asien.