Aktier: Græske banker og cementbranche trak op i Europa

Endnu en rekord kom inden for rækkevidde fredag, hvor det paneuropæiske Stoxx Europa 600-indeks sluttede bare 0,4 pct. fra sin 15 år gamle lukkerekord.

Cementaktierne var i vælten, efter at Lafarge og Holcim blev enige om et nyt fælles fundament for en fusion. Enigheden gavnede også irske CRH, der godkendte købet af nogle af de aktiver, Lafarge og Holcim af konkurrencemæssige årsager må sælge for at få grønt lys af myndighederne til en sammenlægning.

Lafarge og Holcim blev efter flere ugers tovtrækkeri om fordelingen af ejerskabet til den fælles virksomhed enige om, at Holcim-aktionærerne giver 0,90 aktier i det schweiziske selskab for hver Lafarge-aktie. Den tidligere aftale var en-til-en, men den opbygning har Holcim på det seneste udtrykt stor utilfredshed med, fordi det schweiziske selskab har klaret sig væsentligt bedre end sin franske udkårne, siden fusionen blev aftalt.

Holcim steg 0,5 pct., og Lafarge endte 2,1 pct. højere. Størst gevinst var der til CRH, der steg med 5 pct.


Det brede Stoxx Europa 600-indeks endte med en gevinst på 0,8 pct. til 404,01. Indekset er dermed steget 1,9 pct. i denne uge, hvor den amerikanske centralbank har medvirket til lidt optimisme i aktiemarkederne ved at skyde en snarlig renteforhøjelse til hjørne.


Helt i toppen af det europæiske aktiemarked lå fredag de græske banker. National Bank of Greece og Alpha Bank steg begge over 10 pct., efter at Grækenlands premierminister, Alexis Tsipras, har stillet EU en reformliste i udsigt i løbet af de nærmeste dage.

Fredagens største fald blandt de største europæiske aktier tildeltes Zodiac Aerospace, en fransk producent af flytilbehør, som drattede 4,7 pct.


Det sker i slipstrømmen af torsdagens udmeldinger fra selskabet om, at det i indeværende regnskabsår blot venter en indtjening på niveau med året før. Ifølge finanshuset UBS havde analytikerne ellers ventet en indtjeningsfremgang på 21 pct.