Aktier: Græske aktier topper handlen

Mens spændingen om den græske gældssituation tager til i styrke, er det netop de græske aktier, der klarer sig finest i onsdagens europæiske aktiehandel - op til eftermiddagens rentemøde i Den Europæiske Centralbank (ECB).

Læs mere
Fold sammen

 

Det toneangivende græske aktieindeks, ASE, ligger onsdag middag 3,0 pct. højere, mens det brede fælleseuropæiske Stoxx 600-indeks nøjes med en stigning på 0,4 pct.

På de store europæiske aktiemarkeder stiger FTSE 100-indekset i London 0,1 pct., DAX-indekset i Frankfurt løftes 0,5 pct., og det samme gør CAC 40-indekset i Paris.

Onsdag mødes den græske regeringsleder Alexis Tsipras med EU-kommissionens præsident, Jean-Claude Juncker, som vil redegøre for detaljerne i det forslag, der skal afværge en græsk statsbankerot.

Samtidig noterer de europæiske aktiehandlere flere indikationer på fremgang i eurozonens økonomi. Tirsdag viste inflationen i eurozonen i maj sig højere end ventet, og onsdag var der positive overraskelser i den samlede PMI-indikator, i detailsalget og i arbejdsløsheden.

- Vi ser frem mod bedre økonomiske nyheder og en løsning for Grækenland. Fra ECB ønsker vi en erklæring om nogen økonomisk fremgang, som dog ikke er tilfredsstillende nok til at stoppe QE-programmet (støtteopkøb af især statsobligationer, red.), siger Hilary Wakefield, som er porteføljechef i EFG Asset Management, til Bloomberg News.

Græske aktier er pænt repræsenteret på solsiden i Stoxx 600-indekset. National Bank of Greece ligger i toppen med en stigning på 7,2 pct., Hellenic Telecom stiger 5,2 pct. på tredjepladsen, og Alpha Bank på sjettepladsen stiger 4,7 pct.

På andenpladsen i indekset klemmer belgisk Delhaize Group sig ind med en stigning på 6,4 pct. Supermarkeds- og nærbutikkoncernen er i stadigt tættere forhandlinger med hollandske Koninklijke Ahold om en fusion. Ifølge Bloomberg News sigtes der mod en beslutning ved udgangen af juni.

Ahold-aktien stiger 4,6 pct.

Mere dystre toner akkompagnerer handlen med spanske Amadeus' aktier, der falder 10,1 pct. i bunden af Stoxx 600-indekset.

Selskabet, der driver et online bookingsystem for blandt andet flybilletter, hoteller, krydstogter og lejebiler, bliver sendt helt til bunds i onsdagens europæiske aktiehandel, efter at det tyske flyselskab Lufthansa har indført et nyt gebyr.

Lufthansa har lagt 16 euro oven i prisen for at booke flybilletter hos selskabet via de globale distributionssystemer og rejsesider, og det kan koste Amadeus penge og markedsandele.

/ritzau/FINANS

 

Henning Nielsen +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail: finans[AT]ritzau.dk , www.ritzaufinans.dk